Élet-Stílus

6 fontos tipp, hogy sikeres legyen az új éved

Mitől lesz jó 2016? Miből fogod érezni jövőre, hogy sikeres évet zártál? Abból, ha már most végiggondolod és tudatosan tervezed az előtted álló időszakot. Ehhez próbálok segítséget nyújtani a következő tippekkel.

Általában az emberek újévkor elkezdik végiggondolni az elmúlt évet, nosztalgiáznak, esetleg megfogalmazzák, mit sikerült, mit nem elérni, ezen elszomorodnak (jó magyar szokás szerint) és itt meg is áll a történet. Holott itt jönne az izgalmas része: az új év tervezés.

Ami nem sikerült, abból vonjuk persze le a konzekvenciát, tanuljunk belőle, hogy mit fogunk legközelebb másként csinálni. De kezdjük el továbbgondolni. Motiváció nélküli ember reggel felkel, de nem tudja miért, nem látja célját. A cél értelmet ad a mindennapoknak.

Az új év egy jó lehetőség arra, hogy kicsit megálljunk és végiggondoljuk, mit szeretnénk elérni, hogyan képzeljük el a 2016-os évünket.

Ezt lebonthatod az élet különböző területeire, például karrier, párkapcsolat, pénzügyek, család, baráti kapcsolatok, magánélet, pihenés, kikapcsolódás, fizikai, testi, érzelmi, mentális szintekre és hogy ezeken a szinteken hova szeretnél eljutni. Érdemes szánni erre egy nyugodt órát és tudatosítani magunkban, mi is az, amire vágyunk. Ezeknek a megfogalmazásában nagyon fontos a következő pár pont.

1. Légy konkrét!

Fogalmazd meg pontosan, mi az, amit el szeretnél érni. Például ne azt tűzd ki célul, hogy többet szeretnék keresni, hanem azt hogy pontosan mennyit, mikorra, kivel, hol, hogyan. Vagy ha egészségesebb szeretnél lenni. Rendben, konkretizáld, étkezés, mozgás. Hol, kivel, mikor? Ha fogyni szeretnél, fogalmazd meg, mennyit, hogyan, kivel, milyen módon, mikor.

2. Legyen mérhető!

Csak a mérhető cél ér valamit. Csak akkor tudod valóban kimondani, hogy elérted a célt, ha mérhetően érted el. Bármilyen mérési kritériumot használhatsz, de feltétlenül válaszold meg a következő kérdést: „Honnan fogom tudni, hogy elértem a célomat?”

3. Legyen elérhető!

Fontos, hogy olyan célt válassz, ami reális, elérhető. Ha túl magasra teszed a lécet, akkor az csalódáshoz vezethet. Némi önismeret kell hozzá, hogy belődd, mi az a szint, amit még meg tudsz valósítani. Például ha most kezdesz el életmódot váltani és mozogni, akkor ne a maratont tűzd ki, hanem egy kisebbet, amit ha elérsz, sikerélményed lesz és további motivációd a folytatáshoz. Ha túl alacsonyra teszed a célt, akkor viszont nem jelent elég kihívást és nem lesz elég húzóereje.

4. Legyen fontos!

Olyan célt tűzz ki, ami fontos neked. Ha például fogyni szeretnél, de nem érzed elég égetőnek a szükségét, akkor nem fog menni. Neked kell belülről érezni, hogy miért akarod. Amíg nem tartod elég fontosnak, addig kifogásokat fogsz gyártani és nem fog menni.

5. Adj neki határidőt!

Ha határidőt adsz a célodnak, akkor komolyan fogod venni. Akkor érezni fogod, hogy ez sürgető. Határozd meg, mikor kezded el a célt, mikorra éred el.

6. Legyen sajátod a cél!

Elsőre furán hangozhat, de ha más határozza meg a te célodat, azt nem fogod olyan komolyan venni. Például ha előírják neked, hogy nyelvvizsgáznod kell, de ez egy rád erőltetett külső nyomás, nem pedig egy belőled fakadó szándék, addig nem fog menni, mert nem tudsz vele azonosulni. Ellenben ha sajátodnak érzed a célt, pontosan tudod, hogy miért akarod, akkor sokkal jobban fogsz érte küzdeni.

Gyerünk, láss hozzá már most az új év tervezéséhez!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik