Élet-Stílus

Tökéletes nevet kapott egy nemrégiben felfedezett cápafaj: üdvözöljék a nindzsa lámpáscápát

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2015. 12. 29. 10:50

A Közép-Amerika partjainál élő koromfekete cápa szerencsére nem túl veszélyes az emberre, hiszen háromszáz méteres mélységben él.

Az első példányok több másik, eddig ismeretlen fajjal együtt 2010-ben bukkantak fel egy spanyol halászhajó mélytengeri hálójában, innen kerültek beható vizsgálatra a Smithsonian trópusi kutatóintézetébe, valamint a Csendes-óceáni Cápakutató Intézetbe.

Az intézet egyik diákja, Victoria Vasquez több, mint egy éven át dolgozott a faj pontos leírásán, valamint a később feltűnő példányokat is megvizsgálta, így a kutatók biztossá váltak abban, hogy tényleg a mélytengeri cápák közé tartozó lámpáscápák új fajára találtak. A cápatámadásokért felelős fajokhoz képest ezek aprók, az eddig talált leghosszabb hím 32,5 centiméter, a leghosszabb nőstény pedig 51,5 centiméter hosszú volt.

A legtöbb mélytengeri cápa a megtalált új fajhoz hasonlóan sötétbarna, vagy fekete, hogy beolvadjanak a három-négyszáz méteres mélységben már igen fényszegény óceánba. Más, hasonló mélységben élő állatokhoz hasonlóan a lámpáscápák is biolumineszcensek, tehát a szentjánosbogárhoz hasonlóan élénkzöld fényt bocsátanak ki, de nem teljes testfelületükön, így leginkább egy feketébe öltözött japán nindzsára emlékeztetnek. Vasquez négy unokaöccsével – akik közül a legidősebb tizennégy, a legkisebb pedig nyolcéves volt – együtt találta ki a faj nevét, mely végül

a sokáig favoritnak számító Szuper Nindzsacápa helyett nindzsa lámpáscápa lett.

Tudományos neve azonban ennél is menőbb: Etmopterus benchleyi. Peter Benchley a Cápa című 1974-es regény szerzője, mely Steven Spielberg 1975-ben bemutatott, három Oscart érő A cápájának alapjául szolgált.

A fotók és információk forrása a Deep Sea News és a Foreign Policy.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.