Élet-Stílus

Ételmítoszok, amiket majdnem mindenki rosszul tud

24.hu
24.hu

2015. 12. 28. 10:36

A maradékok időszakát éljük. A legtöbben egy hadseregnek elegendő ételt főztünk karácsonyra, hogy ha lehet legközelebb a szilveszteri lencse főzésekor kelljen a tűzhely mellé állni. De meddig biztonságos az étel? És mire kell odafigyelni az elkészítésükkor? A RawStory összegyűjtött öt konyhai mítoszt, amit majdnem mindenki rosszul tud. Pedig a tévedések esetenként veszélyesek is lehetnek.

Ha kiolvasztottuk a fagyasztott húst, akkor azt már nem szabad visszafagyasztani

frozen steaks of meat
kép: Thinkstock

Egészségügyi szempontból nézve: ez tévedés. Amennyiben 5 fok alatti hőmérséklet van a mélyhűtőben, bármilyen ételt újra lehet fagyasztani, miután kiolvadt. Csak arra kell figyelni, hogy a két fagyasztás között meg ne romoljon. A tévhit abból ered, hogy az újrafagyasztott hús sejtjei picit megtörnek, ettől az állaga vizesebb lesz, de ez nem jelenti azt, hogy egészségtelen lenne. A kiolvasztásnál jobb előre gondolkodni, és hagyni, hogy a hús a hűtőben engedjen fel, mert szobahőmérsékleten könnyen elszaporodhatnak a felszínén a mikroorganizmusok.

Elkészítés előtt a húst mindig meg kell mosni

Legyen szó bármilyen húsról, nem túl jó ötlet megmosni őket. A felesleges nedvességgel csak fokozzuk a mikroorganizmusok elszaporodásának kockázatát. Csak a zöldséget és gyümölcsöt érdemes megmosni: minél közelebb nőnek a földhöz, annál inkább, a kosz ugyanis tartalmazhat baktériumokat.

Csak a már kihűlt ételt szabad a hűtőbe tenni

Az ételeket nem túl jó ötlet hosszú időre, akár egész éjszakára szobahőmérsékleten hagyni. A baktériumok nagyon gyorsan szaporodnak 5 és 60 Celsius fok közötti hőmérsékleten, különösen az ételekben. Minél romlandóbb valami, annál kevésbé tanácsos ebben a hőmérséklet-tartományban hagyni. Abszolút nem érdemes megvárni, amíg valami teljesen ki nem hűl. A páralecsapódás elkerülése miatt, csak addig várjunk, amíg az étel már nem gőzölög, aztán már mehet is a hidegre.

Ha az illata rendben van, akkor tutira ehető

woman holding foul food
kép: Thinkstock

Gondoljon bele egy picit, és ön is egészen abszurdnak fogja találni, hogy az ételek minőségbiztosítását az orrára bízza. Az igaz, hogy a rothadásért felelős baktériumok, az élesztőgombák vagy a penész jellegzetes szagokat gerjesztenek, ám nem minden veszélyes mikroorganizmus figyelmezteti a veszélyre az embert. Vannak azonban kórokozók, amik minden érzékelhető jel nélkül elszaporodhatnak az ételeken. A legjobb védekezés ellenük az állandó hűtés.

Az olajban tartósított ételek szobahőmérsékleten is tarthatók

Az olaj ősi tartósítószer, és az utóbbi időben egyre népszerűbb: különböző zöldségeket tárolunk benne a fokhagymától, a csípős paprikákig. Az elv lényege, hogy levegő nélkül a mikroorganizmusok nem szaporodnak. Ez azonban így nem igaz. Vannak anaerob baktériumok, mint a konzervmérgezésért felelős clostridium botulinum, amik kiválóan elvannak oxigénes környezeten kívül is. A megfelelő védekezés ismét csak: az 5-60 fokos veszélyzóna kerülése.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.