Élet-Stílus

Ételmítoszok, amiket majdnem mindenki rosszul tud

A maradékok időszakát éljük. A legtöbben egy hadseregnek elegendő ételt főztünk karácsonyra, hogy ha lehet legközelebb a szilveszteri lencse főzésekor kelljen a tűzhely mellé állni. De meddig biztonságos az étel? És mire kell odafigyelni az elkészítésükkor? A RawStory összegyűjtött öt konyhai mítoszt, amit majdnem mindenki rosszul tud. Pedig a tévedések esetenként veszélyesek is lehetnek.

Ha kiolvasztottuk a fagyasztott húst, akkor azt már nem szabad visszafagyasztani

kép: Thinkstock
kép: Thinkstock

Egészségügyi szempontból nézve: ez tévedés. Amennyiben 5 fok alatti hőmérséklet van a mélyhűtőben, bármilyen ételt újra lehet fagyasztani, miután kiolvadt. Csak arra kell figyelni, hogy a két fagyasztás között meg ne romoljon. A tévhit abból ered, hogy az újrafagyasztott hús sejtjei picit megtörnek, ettől az állaga vizesebb lesz, de ez nem jelenti azt, hogy egészségtelen lenne. A kiolvasztásnál jobb előre gondolkodni, és hagyni, hogy a hús a hűtőben engedjen fel, mert szobahőmérsékleten könnyen elszaporodhatnak a felszínén a mikroorganizmusok.

Elkészítés előtt a húst mindig meg kell mosni

Legyen szó bármilyen húsról, nem túl jó ötlet megmosni őket. A felesleges nedvességgel csak fokozzuk a mikroorganizmusok elszaporodásának kockázatát. Csak a zöldséget és gyümölcsöt érdemes megmosni: minél közelebb nőnek a földhöz, annál inkább, a kosz ugyanis tartalmazhat baktériumokat.

Csak a már kihűlt ételt szabad a hűtőbe tenni

Az ételeket nem túl jó ötlet hosszú időre, akár egész éjszakára szobahőmérsékleten hagyni. A baktériumok nagyon gyorsan szaporodnak 5 és 60 Celsius fok közötti hőmérsékleten, különösen az ételekben. Minél romlandóbb valami, annál kevésbé tanácsos ebben a hőmérséklet-tartományban hagyni. Abszolút nem érdemes megvárni, amíg valami teljesen ki nem hűl. A páralecsapódás elkerülése miatt, csak addig várjunk, amíg az étel már nem gőzölög, aztán már mehet is a hidegre.

Ha az illata rendben van, akkor tutira ehető

kép: Thinkstock
kép: Thinkstock

Gondoljon bele egy picit, és ön is egészen abszurdnak fogja találni, hogy az ételek minőségbiztosítását az orrára bízza. Az igaz, hogy a rothadásért felelős baktériumok, az élesztőgombák vagy a penész jellegzetes szagokat gerjesztenek, ám nem minden veszélyes mikroorganizmus figyelmezteti a veszélyre az embert. Vannak azonban kórokozók, amik minden érzékelhető jel nélkül elszaporodhatnak az ételeken. A legjobb védekezés ellenük az állandó hűtés.

Az olajban tartósított ételek szobahőmérsékleten is tarthatók

Az olaj ősi tartósítószer, és az utóbbi időben egyre népszerűbb: különböző zöldségeket tárolunk benne a fokhagymától, a csípős paprikákig. Az elv lényege, hogy levegő nélkül a mikroorganizmusok nem szaporodnak. Ez azonban így nem igaz. Vannak anaerob baktériumok, mint a konzervmérgezésért felelős clostridium botulinum, amik kiválóan elvannak oxigénes környezeten kívül is. A megfelelő védekezés ismét csak: az 5-60 fokos veszélyzóna kerülése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik