Élet-Stílus

Hát igen, nekünk még hullott a hó télen

Kis magyar karácsonyi kultúrtörténet, avagy az angyalos sms versikéktől a kegyelemmel teli áldott karácsonyi ünnepig.

Nagy divat lett az elmúlt időkben visszasírni a szebb múltat. Régebben a predomestos korról születtek kicsit és nagyon giccses írások, amik kötelességtudó visszajáró szellemként kísértettek minket a neten.

Hát igen, nekünk még kulcs lógott a nyakunkban és hullott télen a hó, estig fogócskáztunk és ittunk a kútból, ezek a mai kölykök meg csak a gép előtt ülnek egész nap és gémbojoznak.

A „régen minden jobb volt” mentalitás azonban lépést tart a trendekkel és a tartalomfogyasztási szokásokkal. Magyarország a Facebookon lóg, Magyarország úgy és arra használja a Facebookot, mint évekkel ezelőtt az iwiwet, Magyarország szereti a szép képeket és egy nagyon kicsit az igénytelenséget is. Így válhatott kultúránk szerves részévé Lagzi Lajcsi meg az ő csíkos gatyája, így válhatott nálunk a leggings nadrággá, a Ridikül című műsor pedig Berki Krisztiánnal együtt véleményformáló és megkerülhetetlen valósággá.

zúzmarátólterheság

Régen minden jobb volt. A pre-Facebook időket visszasírni most sokkal mókásabb és a kedves felhasználók is sokkal választékosabban fröcsögnek, anyáznak és kívánják a másik ember halálát, mint azelőtt. Csak a mondatvégi írásjelek indokolatlan használata nem változott. Van, ami örök, van ami biztosabb, mint a halál.

Az új idők új dalai azonban a karácsonyt is térdre kényszerítették.

Hol vannak ma már a képeslapküldő oldalak, ahol Dórybaby, Gabymama és Nikyke éjt nappallá téve gyártotta a csillogós sorválasztókat, gyűjtötte csokorba a leggyönyörűbb karácsonyi idézeteket és kerestek szép betűtípust Márainak. Azóta, ha valahol meglátom, hogy az ünnep elérkezik az életembe, akkor ünnepeljek egészen és tisztálkodjak belülről és kívülről, automatikusan bemegyek egy gyógyszertárba és veszek egy irrigátort.

karigiccs4

De a kultúrtörténeti jelentőségű eseménysorozatot tekintsük át úgy, hogy tiszteletben tartjuk a kronológiát!

Először képeslapokat hozott a postás. Ennek áttekintése húsvétkor lesz érdekes, mert az embernagyságú kispipi, akit hámba fogtak és igavonó baromként vontat egy tojáshintót, amibe egy frakkba öltözött nyúl úr, és földig érő kék ruhába öltöztetett felesége üldögélnek virággal teli kosárral a kezükben, mintha a Váratlan utazás sorozatból pottyantak volna a képeslapra, nos, ez sokkal jobban odabasz, mint az ízléstelenül dundi, pirospozsgás angyalkák, úgyhogy erről most nem ejtek szót.

Később jöttek az egyen-képeslapok, amiket a jobb érzésű emberek úgy írtak alá, hogy Molnár vagy Nagy család. És voltak a szószátyár grafománok, akik teleírták a papírt, még a címzés fölötti néhány négyzetcentiméter helyet is kihasználták, mert ha már tollat ragadtak, nemcsak ünnepeket kívánnak, hanem tudatják azt is, hogy harmadik hónapja nem szedik a vízhajtót.

karigiccs7

Aztán jöttek a képeslapcsináló multik és azóta is térdig járunk a Mikulás sapkás kiscicákban, labrador kiskutyákban, a múltkor halk káromkodással tettem vissza az állványra egy csak kicsit borzalmas képeslapot, mikor a nyolcszáz forintot beütni készültek a pénztárgépbe. Nyolcszáz forint, megáll az eszem.

Na, de manapság ki küld képeslapot? Senki. Nem is környezettudatos. Jó, hát személyesnek személyes, de az manapság kit érdekel?

Haladjunk tovább az időben. Még ma is a fülemben cseng a monokróm kijelzős Nokia 3310-es sms jelzőhangja. A technika betört az otthonokba, és az ádventi várakozást, a befelé fordulás csendjét felváltotta a pittyegés és az idegesítő versikék:

k

Távolság már nincsen, új idők járnak,

Huncut kis angyalkák sms-ben szállnak.

Szeretetet visznek, sok szép üzenetet,

Boldog Karácsonyt így kívánok nektek!

 

Diós bejgli, halászlé

csillagszóróparádé

család, öröm, szeretet

vegyen körül titeket

ilyen békés ünnepet

kívánunk most mi nektek!

karigiccs10

Este, mikor kigyúlnak a karácsonyi fények

a gyermekkori álmok egy percre visszatérnek

Ekkor a szemekben a szeretet fénye táncol

s a gyertya fényénél még a csillag is táncol.

 

Leszállt egy angyal s azt súgta nékem

Gondolj ma azokra kik szívedben élnek

Eszembe jutottál, te és a családod:

Szívemből kívánok szép, boldog karácsonyt!

sorelválasztógiccs2

Évente egyszer egy téli éjjel

Bűvös, titkos álmok suhannak a szélben

Mindenki házába boldogság költözik,

szívünk örömmel csordultig megtelik.

Boldog karácsonyt kívánok!

 

Hópihécske száll az égen, kis csengettyű szólal szépen,

Az angyalok ma táncra kelnek, gyertyafénynél énekelnek,

Mosolyogva mondják neked: Békés, boldog ünnepet!

karigiccs12

Mikor kigyúlnak a fények,pajkos tündérek zenélnek.

Huncut mosollyal az egyik rád kacsint, kicsi kendőből csillámot hint.

Így adja át az üzenetet: Kellemes Karácsonyt Neked!

 

A beiglit told egy kicsit félre, olvasd el az sms-t végre, közben

gondolj csupán a szépre! Ragyogjon Rád is a szeretet fénye, melegítsen

és emeljen fel az égbe!Boldog Karácsonyt!

sorelválasztógiccs3

Irigykedve néz a Húsvéti Nyúl, mert a ma esti buliban a Jézuska az úr.

Táncolnak az angyalok, szikráznak a fények,

legyen boldog ünneped és utána jó éved!

 

Jégvirág költözzön minden ablakba, gőzölgő kalácsból jusson az asztalra.

Legyen sok ajándék, szívemből kívánom,

s gazdagon, örömökben teljen a Karácsony!

karigiccs11(1)

Csillagfényes álmaid váljanak valóra,legyen ünnep lelkednek minden nap és óra.

Kerülje a bánat örökre el házad, érjen annyi boldogság, mit ember csak kívánhat!

 

Mikor éjjel két angyal a párnádra száll, mindkettő jót akar, mégis mást ajánl,

azt súgja az egyik: mindig jó legyél.

A másik csak rád kacsint: tedd, amit szeretnél!

karigiccs1

 

Az asztali pécék és az internet-előfizetések általánossá válásával, valamint a személyi hiteleknek köszönhetően a karácsony gázt adott az információs szupersztrádán és őrült száguldásba kezdett.

Elkezdtek özönleni a freemailes postaládákba a karácsonyi képeslapok. Érkeztek a képeslapok és velük együtt megtudhattuk egy csomó vadidegen ember e-mail címét, mert a küldő sokszor arra sem vette a fáradtságot, hogy a személyesség látszatát fenntartsa.

karigiccs3

Az internetes karácsonyi képeslapküldés iparággá fejlődött. A sorválasztók és a karácsonyi csillogás a nagymamákat sem hozták zavarba, sőt, úgy köpték-vágták az akacsacsőrhref kezdetű kódokat, hogy csak úgy csattant a monitoron.  Se szeri, se száma az idézetes képeslapoknak, a fantáziának csak maga a fantázia szabott határt: kandallók hét méteres fenyőfával és füles fotellel, sosemvolt városok térdig szűz hóban.

Volt egy igen komoly angyalos korszak, ahol az angyalok már nem pufók puttók és nyolc hónapos dundi csecsemők voltak, hanem alsó lengőborda kiszedésen és egyéb plasztikai műtétek sorozatán átesett, háromszáz köbcentis szilikoncsöcsökkel megáldott, ajakfeltöltött, felvarrt hajú szemérmes leányok, akik kicsit Boris Vallejo ihletésű izomzattal is rendelkeztek. És csillogó szárnyakkal, természetesen.

Kutyák, cicák, angóranyuszik, görények Mikulásnak öltöztetve, vagy egyenesen a Mikulássapiban, kötött zokniban vagy karácsonyi díszdobozban.

karigiccs8

Személyes kedvencem a sötét erdő kis tisztásán hatalmas fákkal körülvett, nagyjából tizenegy méter égősorral kivilágott és behavazott kis fenyő volt, mint téma. Ez a háttérképek között is igen népszerű volt.

karigiccs9

És el is érkeztünk az elidegenedett és személytelen jelen időnkhöz, ahol privát Facebook üzeneteken keresztül – harmincnégy fő megjelölésével –, manapság pedig betegeléssel és megjelöléssel (Hódos Hajnalka és 23 másik személy társaságában) érkezik a karácsonyi üdvözlet.

Különös ismertetőjelek és hívószavak: Coelho, baglyok, Wass Albert, sünik, és persze minden mozog, azaz gif, coub vagy csak simán egy videó, mert még nem volt elég hangos a ricsaj, még nem volt elég harsány és közönséges minden, még nem volt elég ízléstelen és profán az ünnep.

karigiccs2

Csak a szöveg változott: a kellemes és boldog helyett most Áldott az Ünnep, és még szeretetteljes és békés is, esetleg kegyelemmel teli. Most nem boldog az újév, és semmiképpen sem BUÉK, hanem nevetésben és örömben gazdag, meg bőséges és reneszánszát éli a bor meg a búza.

Szóval, ahogy nő az üresség és a képmutatás, úgy lesznek a szavaink egyre modorosabbak és giccsesebbek.

Szóval, ne koelhózzon, hanem vegye fel azt a rohadt telefont. Vagy ilyesmi. És ne azért, hogy sms-t írjon, új idők járnak. Személyesnek lenni újra szekszifenszi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik