Élet-Stílus

Kemény kritikát kapott Brunei, amiért tiltott ünnep lett a karácsony

karácsony
karácsony

Élesen bírálta szerdán a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet Bruneit, amiért megtiltotta a karácsony ünneplését a muszlimoknak, akik akár ötévi börtönt is kaphatnak, ha megszegik a rendelkezést.

Miért fél Brunei teljhatalmú diktátora a Mikulástól?

– kérdezte a Twitter közösségi portálon a HRW ázsiai részlegének igazgatóhelyettese.

A karácsony betiltása a muszlimok számára a vallás- és a lelkiismereti szabadság kirívó megsértése, amire nincs magyarázat

– fűzte hozzá Phil Robertson.

A kőolajban gazdag borneói szultanátus tavaly jelentette be először a tilalmat, miután bevezette az iszlám törvénykezést, a saríát. Idén december elején a Brunei Times című lapban aztán a vallási ügyek minisztériuma megerősítette a tilalmat, és leszögezte, hogy ötévi szabadságvesztést és 20 ezer dolláros pénzbírságot kaphat az, aki megszegi a törvényt. A tárca szerint a karácsony csak árthat a muszlim hívőknek.

A rendelkezés értelmében a helyi muszlimok nem használhatnak keresztény szimbólumokat, nem állíthatnak karácsonyfát, nem énekelhetnek karácsonyi énekeket és nem küldhetnek karácsonyi üdvözleteket.

A keresztények, akik az ország becslések szerint félmilliós lakosságának kilenc százalékát teszik ki, megünnepelhetik a karácsonyt, de csak privát körben.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik