Élet-Stílus

Hamis frankokkal akartuk “ledönteni” Trianont ’25-ben

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2015. 12. 19. 15:00

A cél szentesíti az eszközt, de egy budapesti pincéből leültetni a Franciaországot, elég bizarr ötlet volt. A kivitelezés pedig...

Egyáltalán nem szakszerű a kifejezés, de érzékletes, hogy Trianon után a magyarság egy emberként haragudott az egész világra. Leginkább a fő országcsonkítónak tekintett franciákra, és természetesen a szomszéd népekre. Nem volt olyan eszköz, ami túl drága lett volna a revízióért.

A politikai ambíciók vezette pénzhamisítás a vértelen háború egyik eszköze, a milánói Sforzák a XV. században például velencei bankokat akartak így tönkre tenni, míg Nagy-Britannia a francia forradalom idején és az amerikai függetlenség kivívása után próbált ily módon nehézségeket okozni.

Franciaország reszkessen

A nagy háború utáni években reneszánszát élte, a franciák márkát hamisítottak a megszállt Ruhr-vidéken, a németek meg bosszúból frankot… A végül botránnyal végződő, 1925-ös magyar frankhamisítási ügynek is politikai céljai voltak.

Egyrészt gazdaságuk megroppantásával akartak bosszút állni a franciákon, másrészt külföldi revíziós propagandát támogattak volna a hamis bankókon.

Windischgrätz Lajos herceg, egykori közellátási miniszter 1922-től kísérletezett hamis ezerfrankosok gyártásával saját birtokán, mígnem egy német szakértő segítségével sikerült tökéletesíteni módszert. Ezután indult a bankjegyek gyártása az Állami Térképészeti Intézet épületében. Nincs rá bizonyíték, de feltehetően a legmagasabb politikai körök, köztük Teleki Pál volt, és Bethlen István akkori miniszterelnök is be volt avatva.

Bárhogy igyekeztek, nem sikerült jó munkát végezni: sem speciális papírt nem sikerült beszerezniük, sem a vízjelet nem tudták lemásolni. Utólag szakértők állapították meg, hogy az összesen 30 ezer elkészült hamis ezerfrankosból 4400 volt jó minőségű, 9000 közepes, míg a többi csapnivaló.

Ám még a jó minőségűek sem voltak “annyira jók”, hogy egy szakértőt is megtévesztettek volna.

Mint egy rossz komédia…

Egy évig folyt a munka Gerő László és Windischgrätz Lajos vezetésével, míg 1925 őszére a bankók elkészültek. Ezután még sokáig taposták, gyűrték őket, hogy használtnak tűnjenek, és a hitelesség kedvéért a Banque de France belső levelezéséhez használt borítékokat is szereztek. A döntő lépésre a hamisítók úgy szánták el magukat, hogy a Postatakarékpénztár igazgatója külön óvta őket a bankjegyek felhasználásától azok rossz minősége miatt.

A diplomáciai menlevéllel rendelkező Jankovich Arisztid nyugalmazott huszárezredes a több bőröndnyi hamis frankkal Hollandiába utazott. A feladata mindössze annyi lett volna, hogy a pénzt egy hágai bankban átadja ott két megbízottnak. Csakhogy az ezredes, feltehetően tévedésből felváltott egy bankót. Pontosabban csak akart, mert a tisztviselőnek azonnal gyanús lett a pénz, és kihívta a rendőrséget…

Az idős úr diplomáciai mentességére hivatkozott, miközben harisnyájába próbálta tuszkolni a hamis bankjegyeket.

Az MTI 1925. december 19-én számolt be arról, hogy Hágában három magyar állampolgártól összesen 10 millió frank értékben foglaltak le hamis bankjegyeket.

A nyomozás nyomozás pedig mindent hamar felderített, komoly nemzetközi botrány kerekedett. Az ellenzék és az emigráció a kormány megbuktatására próbálta kihasználni a helyzetet, ami azonban a franciáknak nem állt volna érdekében. A brit diplomácia is mozgásba lendült a magyar kormány védelmében, így az ügy 1926 elejére kifulladt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.