Élet-Stílus

Kínában még a tojást is hamisítják

Az ázsiai ország már régóta a nagy márkák termékeinek (kaidas, nice, Cnanel, KFG, Heimekem) koppintójaként ismert, néhány évvel ezelőtt viszont már az ételeket és italokat is elkezdték vegyszerekből előállítani.

Tíz évvel ezelőtt három kínai városban fedeztek fel hamis tojásokat, amelyek elkészítéséhez mindössze egy öntőformára, gyantára, keményítőre, paraffinra, színezékre, némi kicsapódást segítő anyagra és hosszú távon nem túl egészséges vegyületre volt szükség.

A kész termék tulajdonságaiban nagy mértékben hasonlít az igazi tojásra, az utcai standoknál vásárolva pedig egyenesen kísérteties a hasonlóság, noha felülete kissé durvább és fényesebb, méretük pedig nagyobb lehet. Legfontosabb ismertetőjegyük talán az, hogy jóval olcsóbbak (a Xinhua 2005-ös cikke szerint áruk akár harmada is lehet) igazi társaiknál, bár ez sokakat épp a vásárlásra sarkall.

n_10telor

Feltörve már egyértelműbb a hasonlóság, ugyanis a hamis tojásoknak egyszerűen nincs illata, sőt, a tojássárgája elég gyorsan elkezd keveredni a fehérjével. Nehezebben is fő meg, és ha egyszer sikerül, akkor a sárgája fura gumilabdaként viselkedik:

A FujiTV megtalálta az ötlet kiagyalóját, akivel személyes találkozót is sikerült leszervezniük. Ezen a rejtett kamerával rögzített bemutatón kiderült, hogy hasonló módszerrel akár más gyümölcsök, így szőlő is készíthető.

2012ƒÍ01‘¬09»’£¨…Ω∂´—Ã÷۠ϵƒºŸº¶µ∞°£

A kínai élelmiszerbiztonsági intézkedések sajnos nem igazán elegendőek ahhoz, hogy teljesen kizárhassák őket a piacról. A Dél-Kínai Egyetem Élelmezéstudományi Intézete szerint gyártásuk már a kilencvenes évek közepén elkezdődhetett, de máig megtalálhatóak a piacokon, sőt, akár a nagyobb áruházláncokban is. A VICE két hónappal ezelőtt arról is beszámolt, hogy a hamis tojások már Thaiföldön is megjelentek, de 2011-ben már Malajziából is érkeztek hasonló hírek.

3997443439_219340cc12_b

Nem ez egyébként az első eset, amikor Kínában hasonló dolog üti fel a fejét: az eddigi legsúlyosabb eset a 2008-as tejbotrány volt, melyben a műanyagiparban alkalmazott melamin segítségével készített tejport dobtak a piacra, háromszázezer újszülöttnek egészségügyi problémákat okozva. Az első tünet a nehéz vizelés volt, de sokaknál romlott a helyzet: ötvennégyezren kerültek közülük kórházba, jó részüknél vesekő jelent meg, vagy épp veseelégtelenség következett be. A halálos áldozatok száma ismeretlen, de a kínai kormány 2008-ban hatot ismert el.

Fotó: Rumorswiki, M M, Scott Swigart, Veronica Belmont, Nadja Robot

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik