Élet-Stílus

Reigl Judit a legdrágább élő magyar festő

A 92 éves festőművész Franciaországban él.

Reigl Judit lett a legdrágább élő magyar festő, miután Éclatement című festménye 315 ezer euróért (csaknem 100 millió forintért) kelt el a Sotheby’s párizsi fiókjának aukcióján – írta a Világgazdaság. A kép becsértéke ennél jóval alacsonyabb, 60-80 ezer euró volt.

A most elért összeg Reigl Judit aukciós életműrekordja is, de galériás értékesítésben többet is adtak már munkájáért: 2014-ben 340 ezer euróért adott el a francia Beres galéria egy Reigl-művet, korábban Bécsben és New Yorkban is 220, illetve 260 ezer eurót adtak egy-egy festményéért.

Reigl Judit 1923-ban született, Magyarországon végezte tanulmányait, majd 1950-ben, kilencedik szökési kísérlete után került Párizsba. A  festészet szabad művelése céljából „disszidált”, mert itthon csak politikusportrék festésére kapott megrendelést (Sztálin, Rákosi, Gerő). Műveit párizsi, köztük Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, Musée National d’Art Moderne[1] és vidéki múzeumok, köztük Musée de Grenoble (Grenoble) őrzik. Reigl Judit 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, 2011-ben pedig a Kossuth-díjat kapta meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik