Élet-Stílus

Öt jel arra, hogy van esélye 100 évig élni

Who wants to live forever (ki akar örökké élni)? – tette fel a kérdést a Queen tragikusan fiatalon elhunyt énekese Freddie Mercury. Bár az örökké talán végzetesnek tűnik, biztosan mindenki ábrándozott már embertelenül hosszú életről, az időskor minden nyűgje és baja ellenére.

Jelenleg száz év, a már nem is annyira elérhetetlen álomhatár. Egy amerikai kutatócsoport már 1995 óta tanulmányozza a szokatlanul hosszú életű embereket. A New England Centenarian Study című tanulmányukban azt írják, hogy van öt jellemző, amiben a száz éves kort megérő emberek túlnyomó többsége hasonlít egymásra.

Jó stresszkezelési képesség

fejfajas(430x286)(1).jpg (stressz, fejfájás, )
Stressz (kép: Thinkstock)

A tanulmány szerzői megállapították, hogy aki száz évig él, kiválóan kezeli a stresszt, még a legkiélezettebb helyzetekben is képes megőrizni hidegvérét.

Soványság

Soványság (kép: Thinkstock)
Soványság (kép: Thinkstock)

Nem meglepő: de a százévesek között nem igazán találunk elhízott embereket. Szinte mind vékony testalkatú, madárcsontú emberek.

No smoking

dohányzás (Array)
Dohányzás (kép: Thinkstock)

Szintén kézenfekvő: a száz éves kort elérő emberek egész életük során egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset dohányoznak.

Szellemi frisseség

Emberi agy (kép: Thinkstock)
Emberi agy (kép: Thinkstock)

Azok akik igazán hosszú életre számíthatnak, jellemzően megmaradnak szellemi teljesítőképességük csúcsán. A korral az agyuk nem válik tompábbá, sem lassabbá.

Késői szülés

fotó: Facebook
fotó: Facebook

Azoknak a nőknek, akik negyven éves koruk fölött szülnek gyermeket négyszer nagyobb esélyük van arra, hogy megérik a századik szülinapjukat, mint a többieknek. a kutatók úgy hiszik, hogy a képesség az idősebb kori szülésre, annak a jele, hogy valaki lassabban öregszik.

(via: Metro)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik