Élet-Stílus

Esterházy a rákjáról beszélt: mondat közepén hagynám abba

Miután kiderült, hogy az író hasnyálmirigyrákkal küzd, most először beszélt arról, hogyan kezeli a helyzetet.

 

A 45 éve írással foglalkozó Esterházy Péter az Index videójában elmondta hűvösen igyekszik hozzáállni a betegségéhez. Mint meséli, minden nap leül dolgozni:

Nem a lelkecskémmel szöszmötölök, hanem az anyaggal, de az anyaggal való szöszmötölés az mindenfélét jelent, az mindenfélét jelent: a viszonyok átgondolását.

Az író új A bűnös című könyvből is felolvasott, amely Szüts Miklós festővel közösen készült. A főszereplője Hasnyálka, aki most az író mindennapi életének része. Az interjú végén arról is beszélt, hogy mire számít:

Most már van erre bejárandó válaszom: megy minden a maga útján, csak nem tudjuk, hogy mi ez az út. Megy minden a maga útján és a maga szabálya szerint, csak nem tudjuk, mik ezek a szabályok. És lehet, hogy nem is fogom megtudni, vagy félreértelmezem.

Itt egy kicsit elhallgat, elgondolkozik:

azt akartam mondani – de csak félig igaz -, hogy nem is nagyon érdekel. Úgy értem, hogy megyek az úton, aztán valami van. Ezt bizonyos hűvösséggel tudom mondani… …aztán nem tudom, ha megváltozik az út nagyon. Ezek a mondatok mögött mindig nagyon erős testi-fizikai ügyek vannak, hogy kellően homályosan fogalmazzak. Ha ezek nagyon megváltoznak, akkor nem tudom, hogy mi történik… Így mondat közepén hagynám abba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik