Élet-Stílus

Algériában is büntethető lett a nők elleni erőszak

A konzervatív honatyák tiltakoztak a jogszabály ellen, mert az intim szférába beavatkozásként értelmezték.

Mostantól Algériában is törvény bünteti a nők elleni erőszakot. A felsőház kilenc hónappal az után fogadta el a jogszabályt, hogy az alsóház megszavazta azt.

A döntéshozók beemelték a büntető törvénykönyvbe a szexuális zaklatás fogalmát, és bármiféle velük szembeni agressziót büntethetővé tettek – beleértve a szóbeli zaklatást, lelki és testi bántalmazást, különösen, ha valaki azt visszaesőként követi el.

Az új törvény hangsúlyozza, hogy az erőszak számos formát ölthet, korántsem korlátozódik fizikai agresszióra. A jogszabály a családon belüli erőszaktól is védelmezi a nőket, és óvja pénzügyi függetlenségüket is.

Aki fizikai sérüléssel járó bántalmazást követ el, az egytől húsz évig terjedő börtönre számíthat, ha pedig az erőszak nyomán meghal a bántalmazott, életfogytiglani szabadságvesztést róhat ki a bíróság.

A törvény elfogadása a konzervatív honatyák ellenkezése miatt késett. Ők azt hangoztatták, hogy a jogszabály beavatkozást jelent a házasok intim szférájába és ellentétes az iszlám szellemiségével. Az emberi jogokat védő csoportok is bírálták a törvényt, abban ugyanis szerepel egy olyan kitétel, hogy az eljárás megszüntethető, ha a sértett megbocsát.

Az észak-afrikai Magreb régióban Algéria a második ország Tunézia után, mely büntethetővé tette a nők elleni erőszakot. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik