Élet-Stílus

Ferenc pápa szentévet nyitott: kínaiul és arabul is imádkoztak

Ferenc pápa a Szent Péter-bazilika szent kapujának kitárásával kedden megnyitotta az irgalmasság rendkívüli szentévét.

A szent kapu megnyitása egyszerű, de jelképekben annál erősebb gesztus!

– mondta a pápa a Szent Péter téren a szentévet megnyitó mise homíliájában. Hangsúlyozta, hogy ugyanennyire “egyszerű, mégis erős” volt annak a legelső szent kapunak a megnyitása, amelyet november végén a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban nyitott meg.

Kínaiul, arabul és franciául is imádkoztak

Az egyházfő úgy fogalmazott: a szent kapun való átlépés segít “felfedezni az Úr irgalmasságának mélységét, amely mindenkit befogad, és mindenkit személyesen megszólít”. A szent kapun való átlépéssel az isteni szeretet részévé válunk, “hagyjunk el minden félelmet” – mondta. Szorgalmazta, hogy az emberek is hasonlóképpen cselekedjenek, vagyis ítélkezés helyett a másik iránti irgalmasságot helyezzék a legelső helyre.

ez olyan év lesz, amelyben az irgalmasság tudatában kell érettebbé válni.

Ötven éve, 1965. december 8-án zárult le a II. Vatikáni Zsinat, amely az egyház kapuit “kitárta a világ felé”. A zsinat “igazi találkozás volt az egyház és korunk emberei között” – jelentette ki a pápa. Az mondta, a fél évszázaddal ezelőtt véget ért zsinat segítségével az egyház kilépett korábbi bezártságából, hogy minden emberrel ott találkozzon, ahol él: városában, otthonában, munkahelyén. Évtizedek elteltével “ezt a missziót folytassuk ugyanolyan erővel és lelkesedéssel. A szentév késztet bennünket erre a nyitásra”.

MTI/AP/Gregorio Borgia
MTI/AP/Gregorio Borgia

A Szent Péter téren – időnként szemerkélő esőben – bemutatott olasz nyelvű szentmisén kínaiul imádkoztak az egyház irgalmasságáért, arabul azért, hogy a világ vezetőit az igazság és béke vezérelje, franciául a bűnösök és erőszakos emberek lelkiismeretéért, és ima hangzott el szuahéli és maláj nyelven is.

Megölelte egymást a két pápa

Ferenc pápa a homília után a Szent Péter-bazilika előcsarnokába ment, ahol kézzel kitárta a bazilika szent kapuját. A szertartásnak ezen a részén jelen volt XVI. Benedek nyugalmazott pápa is, akivel megölelték egymást.

Ferenc pápa után XVI. Benedek lépett át a szent kapun, majd a bíborosok, püspökök, papok, szerzetesek és szerzetesnők, világiak követték. A menet a Szent Péter-bazilika főoltáráig, Szent Péter apostol sírjáig haladt, ahol véget ért a szentévet megnyitó mise. A hívők már sorban állnak a szent kapunál, amely a szentév jövő november 20-i végéig nyitva tart.

A római rendőrség és a Vatikán adatai szerint a Szent Péter téren mintegy ötvenezren, a vártnál kevesebben voltak. A zarándokok már kora reggeltől sorban álltak a térre való bejutáshoz, de sokakat az esetleges terrorista merényletektől való félelem eltántorított a részvételtől.

Ferenc pápa délben beszédet mondott a pápai lakosztálynak a Szent Péter térre néző ablakából. Az egyházfő délután elhagyja a Vatikánt, és a római Spanyol-lépcsőhöz megy, ahol – a szeplőtelen fogantatás ünnepén – Szeplőtelen Szűz Mária kegyoszlopánál imádkozik. Este a Szent Péter téren fényjátékkal ünneplik a szentév kezdetét.

A következő szent kaput Ferenc pápa vasárnap nyitja meg a római Lateráni Szent János-bazilikában, és ezzel egy időben a világ egyházmegyéiben levő többi szent kapu is megnyílik.

MTI/AP/Gregorio Borgia
MTI/AP/Gregorio Borgia

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik