Élet-Stílus

Elég nagy tömeg lesz a szlovák választáson

Vasárnap éjfélkor lejárt az a határidő, ameddig a Szlovákiában működő politikai pártok, mozgalmak és koalícióik leadhatták képviselői jelöltlistájukat a jövő évi parlamenti választásokra – a március 5-re kitűzött voksoláson 23 politikai csoportosulás indulhat.

A megszabott határidőn belül – amely a parlamenti választások időpontja előtt 90 nappal járt le – 23 párt és egy koalíció jutatta el jelöltlistáit a választási bizottsághoz. A választásokon való indulását azonban előreláthatóan csak 23 politikai csoportosulásnak hagyja majd jóvá a pártok jelöltlistáit megvizsgáló, és azokat december 26-ig véglegesítve bejegyző választási bizottság. Ennek oka, hogy az egyik politikai csoportosulás – az egykoron Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) – nem teljesítette az indulás törvényszabta feltételeit, nem tette le a bejegyzéshez szükséges 17 ezer eurós kauciót.

A jövő évi szlovákiai parlamenti választásokon az összes jelenlegi parlamenti párt és mozgalom indulni készül. Ezek, négy évvel ezelőtt elért eredményeik sorrendjében a következőek: Robert Fico kormánypártja, a felmérések szerint jelenleg negyven százalék körüli támogatottsággal bíró baloldali Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD), a 2012-ben csaknem kilenc százalékot szerzett jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), a négy éve hasonló eredményt elért populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevet viselő mozgalom, amely ezúttal a Nova nevű új párttal koalícióban indul, a Bugár Béla vezette Most-Híd szlovák-magyar párt, valamint két, az aktuális közvélemény-kutatások többségében az 5 százalékos parlamenti küszöb alá mért párt, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) és a teljesen lemorzsolódott támogatottságú jobboldali konzervatív Szlovák Kereszténydemokrata Unió – Demokrata Párt (SDKÚ-DS).

A jövő évi szlovákiai választásokra képviselőjelölt-listát állító pártok mintegy harmada újoncnak számít, vagyis olyan politikai csoportosulás, amely az előző parlamenti választásokon még nem létezett. Az új pártok egy részét két közös tulajdonság jellemzi: az egyik, hogy vezetőik rendszerint olyan viszonylag fiatal, de már ismert politikusok, akik magányos farkasként távoztak anyapártjaikból, a másik a pártok rendhagyó fantázianevei, köztük olyanok, mint a Háló, az Esély vagy az Ugrás.

Az ország történetének hetedik parlamenti választásán három, a felvidéki magyar választók voksaiért küzdő párt is indul. A több pártonkívüli független jelöltet is listáján indító, Berényi József vezette Magyar Közösség Pártja (MKP), valamint a jelöltlistáján egyharmados arányban szlovák jelölteket szerepeltető, Bugár Béla vezette Most-Híd szlovák-magyar párt mellett a választáson indulni készül a 2013-ban, egy már létező szlovák párt átnevezésével létrehozott Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) is. A Fehér Csaba által vezetett, magát konzervatív etnikai pártként pozicionáló csoportosulás nem rendelkezik felmérésekben kimutatható támogatottsággal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik