Élet-Stílus

Magyarországon is vizsgálják a marihuána gyógyászati felhasználását

Hatékony fájdalomcsillapító, de az orvosok és jogászok is megosztottak a megítélésében.

Már Magyarországon is vizsgálják a cannabis orvosi alkalmazásának lehetőségét – közölte a Népszabadsággal az egészségügyi államtitkárság. A szert több országban eredményesen használják a szklerózis multiplex, a sugárterápiát kísérő hányinger és rosszullét enyhítésére, a gerincsérülésekből eredő fájdalmak és a kóros szemnyomás mérséklésére. Több ország azonban óvatos, mert a marihuánáról van szó és attól tartanak, hogy az engedélyezéssel drogturizmust indíthatnak el, de az eddigi tapasztalatok ezt egyáltalán nem igazolják.

A hazai toxikológusok szerint teljesen felesleges a magyarországi felülvizsgálat, mert több országban hosszú évek óta hatékonyan alkalmazzák a cannabist. Ugyanakkor vannak olyan pszichiáterek, akik szakmai szempontból nem pártolják, mert szerintük ez megnyitja az utat azelőtt, hogy az orvosok fájdalomcsillapításra elsőként a cannabist írják fel, de ez teret adhat a drogokkal való üzletelésnek is.

A cannabis egyébként hatvannál is több gyógyhatású anyagot tartalmaz, 1937-ig hivatalosan forgalomban volt idegnyugtatóként. Jelenleg viszont az orvosok és a jogászok véleménye is megosztott a marihuána orvosi célú alkalmazásának megítélésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik