Élet-Stílus

A világ legveszélyesebb hídja Oroszországban van

Egyre népszerűbbé kezd válni egy kelet-szibériai híd a kalandkedvelő túrázók körében, akik már nem annak ellenére mennek át rajta, hogy életveszélyes, hanem pont azért, mert szinte már ünnepelnivaló teljesítmény sértetlenül átjutni rajta a túlpartra.

Fél kilométernyi rettegés. Ez a Szibéria keleti részén, a Vityim-folyó felett álló Kuandinszkij-híd, ami könnyedén versenyben van a „világ legveszélyesebb hídja” címéért. A 15 méter magas, 570 méter hosszú szerkezetet az 1980-as évek közepén eredetileg vasúti hídként kezdték el építeni, de végül soha nem fejezték be.

Fotó: Sergey Dolya
Fotó: Sergey Dolya

Annak ellenére, hogy hivatalosan nem adták át a forgalomnak, a helyiek elkezdték használni a folyón való átkelésre a hidat, ami az eltelt évtizedek alatt csak egyre rosszabb és rosszabb állapotba került. A hídon semmilyen korlát sem védi meg az autósokat, motorosokat és teherautókat attól, hogy egy óvatlan mozdulat miatt a folyóban kössenek ki az alig két méter széles hídról.

Fotó: Sergey Dolya
Fotó: Sergey Dolya

A rozsdásodó fémszerkezetű hídon az „utat” korhadó fadarabok alkotják, amik rendszeresen összetörnek az áthaladó autók súlya alatt. Mielőtt valaki járművel át akar menni rajta, nem árt előbb gyalog végigmennie és kijavítani a hiányzó részeket.

Fotó: Noah Horak
Fotó: Noah Horak

És akkor még nem is beszéltünk a folyó felett fújó erős szelekről, ami miatt érdemes lehúzott ablakokkal végig autózni a hídon, hogy a szél ne tudja olyan könnyen a vízbe lökni a járműveket.

Annak ellenére, hogy milyen veszélyes, a híd egyre népszerűbbé kezd válni, köszönhetően a Szibériai túrákra induló kalandvágyó turistákról, akik büszkén szokták dicsekedni azzal, hogy élve átjutottak rajta.

Természetesen még külön Facebook-csoportja is van, ahova már évek óta posztolják a modern kalandorok az átkelésről szóló fotókat és videókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik