Élet-Stílus
szules(430x286).jpg (szülés, )

Meghalt a babája, mert orvosai nemet mondtak a császármetszésre

24.hu
24.hu

2015. 11. 25. 16:15

A kismama hiába könyörgött, a szülést vezető orvosok figyelmen kívül hagyták a kérését.

Mikor a 32 éves Rowena Smale megtudta, hogy születendő gyermeke lényegesen nagyobb, mint a vele egykorú babák, úgy döntött, nem kockáztatja meg a természetes szülést. Mint mondja, a kismamáktól számtalan rémtörténetet hallott ezzel kapcsolatban, ezért az orvosa beleegyezésével a császármetszés mellett döntött. A biztonság kedvéért még egy időpontot is foglalt a műtétre, ami nagyjából egybe esett a szülés kiírt időpontjával.

Csakhogy ezután a szülés jóval hamarabb megindult, mint ahogy azt Rowena tervezte: az asszony eredetileg áprilisra várta gyermekét, de a fájások már március közepén megindultak. A kismamát az otthonához közeli Princess Royal kórházba szállították, ahol egy napig vajúdott mire életet adott kisfiának, Olivernek.

A kisfiút a születését követően azonnal az újszülött intenzívosztályra szállították, itt derült ki, hogy szülés közben fellépő oxigénhiány miatt súlyos agykárosodást szenvedett. Egy nappal születése után szüleinek kellett meghozni a súlyos döntést, hogy lekapcsolják őt a gépekről.

Rowena azt mondja, a tragédia nem történt volna meg, ha az orvosok figyelembe veszik a kérését, és már a vajúdás elején elvégzik rajta a császármetszést.

„Az orvosok viszont meg se hallgattak, hiába könyörögtem nekik. Azt hajtogatták, hogy a babának is jobb, ha a szülés természetes zajlik, külső beavatkozás nélkül.”

Csakhogy Rowena elmondása szerint a szülés így se volt természetes. A kicsit több mint 4 kilós Oliver vállai ugyanis a szülés utolsó fázisában elakadtak a szülőcsatornában. Az orvosok csak fogó segítségével tudták őt világra segíteni.

„Oliver ekkor már nem lélegzett. Nem sírt fel és az orvosoknak ott helyben újra kellett őt éleszteniük ahhoz, hogy az intenzív osztályra szállíthassák. Senkinek sem kívánom azt az érzést, mikor mindezek után az orvosok közölték velünk, hogy a fiunkat kizárólag a gépek tartják életben”

-mondja a gyászoló nő, aki most úgy döntött, bíróság elé viszi a vele történteket. Azt mondja, szeretné elérni, hogy egy szülés közben az orvosok ne csak a saját fejük után menjenek, hanem vegyék figyelembe a kismamák kívánságát is.

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.