Élet-Stílus

Fatime: nehéz helyzetből is fel lehet állni

A Richter Aranyanyu Díj célja, hogy olyan segítő foglalkozású nőket kutasson fel, mutasson be és díjazzon, akik minden nap bizonyítják különleges erejüket, kiválóságukat. Bemutatjuk a 2015-ös jelölteket. Nyikes Fatime.

Nyikes Fatime nem sokkal azután, hogy virágkötőként elkezdett dolgozni, először egyik, néhány év múlva másik szemére is elveszítette a látását. Megvakult. A trauma feldolgozását követően arra az elhatározásra jutott, hogy megváltozott körülményei ellenére boldog, teljes életet fog élni.

Tovább képezte magát. Mesterfokú szociális munkás, szervezetfejlesztő szupervizor, gyógypedagógiai asszisztens lett, és megalapította a Buda-Környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületét, melynek azóta is elnöke. Harmincfős csapatuk huszonhat megváltozott munkaképességű és négy látó munkatársból áll. Fő tevékenységük a rehabilitációs foglalkoztatás mellett az érdekképviselet, az információnyújtás is fontos számukra.

Fatime nem titkolt szándéka a társadalmi szemlélet megváltoztatása is. Meggyőződése szerint rossz beidegződés, hogy a fogyatékossággal élő emberek csak kérjenek és várják a támogatást, segítséget. Képességeikhez mérten maguknak is tenniük kell elfogadásukért.

Fatime egyesületének ez sikerült. Gyógymasszázs-központjukkal olyan ismertségre és elismertségre tettek szert, amely biztosítja számukra a folyamatos, kiszámítható bevételt, anyagi hátteret. Aktív, önfenntartó, lelkes közösségük az élő példa minden társadalmi előítélet megcáfolására, a testi-lelki egészségére gondosan figyelő Fatime pedig a csapat mozgatórugója.

Ha úgy gondolod, hogy Nyikes Fatiménak kell megnyernie a Richter Aranyanyu Díjat, akkor szavazz rá ezen a linken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik