Élet-Stílus

A szlovákok korlátozták a véradást a magyarországi vírus miatt

szunyog(1)(1)(960x640).jpg (szúnyog, szúnyogirtás, )
szunyog(1)(1)(960x640).jpg (szúnyog, szúnyogirtás, )
Öt megyében és Budapesten is fennáll a nyugat-nílusi lázzal való fertőződés veszélye.

A szlovák Nemzeti Transzfúziós Szolgálat csak a betegség lappangási idejének letelte, 28 nap után engedélyezi a véradást a Magyarországon járt szlovák állampolgároknak. Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) ugyanakkor csak keddre ígért választ a Magyar Időknek, hogy várható-e hasonló korlátozás Magyarországon.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) közölte: a lappangási idő alatt a fertőzöttek nem adhatnak vért, mivel a vírus vérkészítménnyel is terjed. Az OEK adatai szerint idén október közepéig 18 beteget regisztráltak a kórral, ők nem kaptak és adtak vért a lappangási időben. A betegség szezonális időszaka nálunk augusztus-október közé tehető.

A betegség által leginkább érintett Budapest és Fejér megye (hét, illetve öt beteggel), ezt követi Hajdú-Bihar (három) és egy-egy esettel Bács-Kiskun, Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Korábban ezeket a területeket nevezte meg a Bumm.sk is, amikor a szlovák korlátozásról írt.

Nem terjed emberről emberre

A nyugat-nílusi vírus emberről emberre közvetlenül nem terjed. Főleg szúnyogok terjesztik. Azok, amelyek embert és állatot is csípnek. Európába, így Magyarországra is a költöző madarakkal került be. Eddig 2008-ban volt a legtöbb megbetegedés, akkor 19 esetben mutatták ki laboratóriumi vizsgálattal a fertőzést.

A fertőzöttek többsége tünetmentesen vészeli át a fertőzést, az esetek ötödében enyhe tünetekkel jár (láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések) a betegség, a fertőzöttek maximum egy százalékánál alakul ki súlyos idegrendszeri szövődmény. Külön terápia, humán oltóanyag jelenleg nincs a nyugat-nílusi láz ellen.

A vírus, noha gyakran nem is okoz tüneteket, akár halálosan is megbetegíthet másokat, agyvelőgyulladást is okozhat. Ha valahol egyetlen ilyen beteget is találnak, azonnal el kell kezdeni a véradók szűrését, hiszen ha valaki fertőzött vért kap, halálos beteg lehet. Az agyhártya- vagy agyvelőgyulladás ugyanis bénulást, kómát vagy akár halált is okozhat. Néhány éve a vírus miatt Amerikában közegészségügyi vészhelyzet volt, miután a kór 87 emberrel végzett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik