Élet-Stílus

Városok, ahol a gatyája is rámegy a parkolásra

Azt gondolja, Magyarországon drága a parkolás? Akkor ismerje meg azokat a helyeket, ahol tényleg csak az igazán tehetősek engedhetik meg maguknak, hogy autóval járjanak munkába.

Bár nagyon kényelmes, a világ nagyvárosaiban olykor igazán őrjítő dologgá válhat autóval közlekedni. És most nem a dugókra gondolunk, hanem sokkal inkább a parkolásra. Mert bár Budapesten is vannak zónák, ahol sokat kell fizetni a parkolásért – miközben lehet, hogy egy utcával arrébb már feleannyi lenne az összeg -, vannak városok, ahol kisebb vagyont is fizethet a parkolásra, ha valaki rendszeresen jár be autóval.

Ebből a szempontból London belvárosa igazi rémálomnak számít,

a brit főváros ugyanis több felmérés szerint is a világ legdrágább parkolóival rendelkezik, magasan megelőzve minden más világvárost. A Colliers International ingatlanügynökség globális felmérése szerint amiben az átlagos havi parkolási díjak alapján rangsorolták a világ nagyvárosait, a londoni Cityben 1083 dollárt (nagyjából 275 ezer forint), míg a West Endben 1014 dollárt kell fizetni a parkolóhelyekért. Ezzel jóval megelőzi a második helyen álló Zürichet (822 dollár – nagyjából 220 ezer forint).

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

A két európai város után a híresen helyhiánnyal küzdő ázsiai metropoliszok, Hongkong (745 dollár – kétszázezer forint) és Tokió (744 dollár) jönnek, majd Róma (719 dollár). A legdrágább parkolókkal rendelkező amerikai város (természetesen New York, egészen pontosan Manhattan) jócskán „le van maradva”, az 541 dolláros (nagyjából 150 ezer forint) átlagköltséggel.

Ha a napi díjakat nézzük, már átalakul a lista, de még így is London áll az élen. A brit Park at my House cég felmérése szerint a brit fővárosban átlagosan 42 fontot (18 ezer forint) kell fizetni egy napnyi parkolásért, míg a második helyen álló Tokióban 38 fontot (16 ezer forint). A japán fővárost két újabb európai város követi, Stockholm (32 font – 13 ezer forint) és Zürich (31 font). Az első ötbe még Sydney jutott be, ahol 29 fontot vesz ki az ember zsebéből egy napi parkolás. Az ausztrál várost New York követi, 28 fontos díjjal.

Közben Budapesten kifejezetten olcsón meg lehet úszni a parkolást,

főleg, ha okosan csináljuk, és még a parkolás előtt kinézzük, hol fogunk megállni. Bár a legdrágább zónákban egy nap parkolás 4400 forint is lehet, egy utcával arrébb, egy másik zónában már 1650 forintból is parkolhatunk egy napon át. Szerencsére az olcsó zónák megtalálását manapság a GPS-es telefonok korában már utazás közben is könnyedén meg lehet oldani a mobilparkolás segítségével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik