Élet-Stílus

Nagy nap a mai a bátaszéki tölgy életében, ő lett az Év Fája

Hat hétig tartó online szavazás után, szoros küzdelemben nyert Bátaszék tölgye az Év Fája versenyen, melyet 2010 óta szervez meg az Ökotárs Alapítvány. A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát melynek érdekes története van – számolt be az alapítvány közleményében.

Idén több mint 60 jelölt indult a versenyen, melyek közül a szakmai zsűri választott ki 15 döntőst. Ezek közül a közönség online szavazással választotta meg kedvencét szeptember 7. és október 18. között. Az Év Fája címet idén lelkes küzdelem után Bátaszék legöregebb fája, egy molyhos tölgy nyerte, 6424 szavazattal. A Hős Fa címet a körbeépített győri gesztenyefa kapta, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a hédervári Árpád-tölgy nyerte el.

A bátaszéki tölgy Fotó: Ökotárs Alapítvány
A bátaszéki tölgy Fotó: Ökotárs Alapítvány

A győztes bátaszéki tölgy hosszú élete során a település oltalmazójává vált, és egy érdekes hagyomány is kapcsolódik hozzá: minden év május 25-én borral öntözik törzsét, hogy a következő év bő szőlőtermést hozzon. A Hős Fa címet kiérdemlő körbeépített győri gesztenyefa az ember és természet harmonikus együttélésének jelképe. Lőrincz József Ybl-díjas építész ugyanis úgy tervezte a fa körül álló művelődési házat, hogy a fát ne kelljen kivágni miatta. Az épületet azonban most le akarják bontani, s ez valószínűleg a fa életét is veszélyezteti. Az Ökotárs zsűrije a győriek széleskörű összefogását díjazta mellyel a fa és a művelődési ház megmaradásáért küzdenek.

A körbeépített győri vadgesztenyefa Fotó: Ökotárs Alapítvány
A körbeépített győri vadgesztenyefa Fotó: Ökotárs Alapítvány

A hazai győztes részt vesz a jövő év elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi megmérettetésen eddig kétszer nyert magyar fa, két alkalommal pedig második helyezést értünk el.

A hédervári Árpád-tölgy Fotó: Ökotárs Alapítvány
A hédervári Árpád-tölgy Fotó: Ökotárs Alapítvány

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik