Élet-Stílus

Szőrösnek látja a magyarokat a Coca-Cola

A város, ahol nemzeti park őrzi Dr. Martin Luther King Jr. szülőházát, ahol a Coca-Cola szőrösnek látja a magyarokat, ahol dél Hollywoodja növekszik, és ahol a Dalai láma asztalánál is vacsorázhat.

Atlanta belvárosának utcái szokatlanul csendesek, tele vannak látványossággal, az emberek barátságosak, és valamennyivel olcsóbb is az élet, mint az Egyesült Államok nyüzsgő nagyvárosaiban. New York vagy Los Angeles után szinte el sem hiszi az ember, hogy ugyanabban az országban jár. Az utazási irodák szerint nem is vállalkoznak túl sokan a jól ismert metropoliszokon túli felfedezésre, pedig érdemes lenne.

Georgia állam fővárosában mindössze félmillióan, a vonzáskörzetben pedig legalább öt és fél millióan élnek. A híres déli vendégszeretet áthatja az egész helyet, mindenhol mosolygó és segítőkész embereket látni. A kedvező adózás miatt sok nagy amerikai cég központja található itt, mint a The Coca-Cola Company, a CNN, vagy a Delta Airlines. Margaret Mitchell ebben a városban írta az Elfújta a szél című regényét, polgárjogi és emberi jogi központ, számos filmforgatásnak ad helyet, itt található a legendás Fox Theatre, valamint tele van izgalmas attrakciókkal és elképesztően finom ételekkel.

Nemzeti park őrzi Dr. Martin Luther King Jr. szülőházát

Atlanta szülöttje Dr. Martin Luther King Jr. baptista lelkész, afroamerikai polgárjogi harcos és prédikátor, aki az “I have a dream…” kezdetű híres beszédével sokat tett a fehérek és feketék között fennálló jogi egyenlőtlenség és a feketékkel szembeni faji megkülönböztetés megszüntetéséért. Martin Luther King szülőháza a Sweet Auburn környéken található, amely hosszú ideig az afroamerikai kulturális élet központja volt, és amelynek nagy része ma nemzeti parkként üzemel. Az Atlanta belvárosától néhány perces autóútra található rész régi házai közül néhányban még a mai napig laknak, más épületekben pedig múzeumokat alakítottak ki. Ilyen például a Martin Luther King Jr. National Historic Site, ahol a híres prédikátor sírja is van.

Fotó: Visit Atlanta/James Duckworth
Fotó: Visit Atlanta/James Duckworth

Dél Hollywoodja

Számos utca és ház ismerős lehet egy atlantai séta közben. Az éhezők viadala, Anchorman 2, Gyakornokok, Abraham Lincoln a zombivadász, Személyiségtolvaj – néhány világszerte ismert film azok közül, amelyeket mostanában Atlantában forgattak. Csak 2014-ben 158 film és televízióműsor készült Georgiában, amely 5 milliárd dollár bevételt hozott az államnak egy év alatt, ezeknek nagy részét a fővárosban forgatták. Atlantai kötődésű Margaret Mitchell írónő is, aki az 1936-ban megjelent Elfújta a szél szerzője. A híres forgatási helyszínek könnyen fellelhetőek a belvárosban, de akár filmes túrák keretein belül is fel lehet fedezni őket. Új produkciókon dolgozó filmesekbe sem nehéz belebotlani.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Szőrösnek látja a magyarokat a Coca-Cola

A Coca Cola cég központjától nem messze található a World of Coca-Cola nevű elképesztően népszerű kiállítás, ahol a kóla történetét, a leghíresebb reklámokat és a termékeket egyaránt meg lehet ismerni. Rendszerint kígyózó sorok kíváncsiak az üdítőitalos cég történetére, ami valójában csak mérsékelten érdekes az egészből. A kiállításon nagyobb hangsúlyt kaptak az érzelmeket befolyásoló elemek, például egy moziteremben minden látogatónak kötelezően levetített kisfilm, amelynek a végén a néző garantáltan párás tekintettel megy tovább, hogy megismerhesse a rejtélyes Coca-Cola formulát és megnézhesse a látogatók kedvéért odatelepített életnagyságú mozgó gyár részt. A látogatás végén ki lehet próbálni a világ különböző országaiban gyártott termékeket, és megnézhetjük azt is, hogy a Coca-Cola milyen szőrös palacknak látja a magyarokat.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

5 méteres cetcápa, 38 ezer köbméter víz

Az üdítőitalos mesevilág mellett található a világ második legnagyobb akváriuma, a Georgia Aquarium. A 2005-ben nyitott létesítmény medencéi összesen 38 ezer köbméter vizet tartalmaznak, több ezer vízi állatnak adnak helyet, például számos delfinnek, fehér belugáknak és egy 5 méter hosszú cetcápának is. A víziváros nem csak egy akvárium, hanem igazi amerikai szórakoztatókomplexum: öt külön témájú részlegen vezeti körbe a családokat, akik némi plusz pénzért akár együtt is úszhatnak az akvárium kevésbé veszélyes lakóival.

Fotó: Visit Atlanta/Kevin C. Rose
Fotó: Visit Atlanta/Kevin C. Rose

A CNN kapui nyitva állnak

A hírrajongóknak figyelmét valószínűleg inkább a CNN főhadiszállása köti le. A világ vezető hírcsatornája Atlantából sugározza a világszerte látható 0-24 órás élő műsorát. Egy hatalmas belvárosi felhőkarcolóban található mások mellett a fő szerkesztőségük és több stúdiójuk is, amelyeket szervezett túrák keretein belül bárki megnézhet. A látogatóknak bemutatják, hogyan készül a tévéadás és hogyan dolgoznak a szerkesztők, néhányan még a kamerák előtt is kipróbálhatják magukat. Akinek nincs kedve kifizetni a belépőjegyet vagy nincs ideje a másfél órás sétára, már az is izgalmas, ha csak benéz az épületbe, amely tele van érdekes forgatási helyszínekről származó ereklyékkel. Plusz érdekesség, hogy a látogatók a világ leghosszabb szabadon álló mozgólépcsőjén keresztül érhetik el a CNN szerkesztőségeit.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Vacsora a Dalai láma asztalánál

Atlanta éttermek százait ajánlja az éhes turistáknak. A világ nevezetes konyhái mellett megtalálhatóak a klasszikus amerikai étteremláncok, és az ország legtöbb hot-dogját eladó Varsity is, ahol naponta átlagosan 30 ezer ember két mérföldnyi virslit, 300 liter chili szószt, és 5000 házi sült pitét fogyaszt el.

Egy másik érdekes hely az 1945-ben nyitott Mary Mac’s Tea Room nevű étterem, amelynek családias hangulata és mégis kimagasló minőségű déli ételspecialitásai sorra vonzzák magukhoz az amerikai és külföldi állami vezetőket, világsztárokat és cégvezetőket. Az étterem falain véget nem érő sorban láthatóak az illusztris vendégekről készült fotók, még a Dalai láma képét is fel lehet lelni köztük. Plusz érdekesség, hogy az étteremnek saját jószolgálati nagykövete is van egy kedves idős hölgy, Ms. Jo személyében, aki egy könnyed hátsimogatás mellett beszélget el a messziről jött vendégekkel.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Martin Luther Kingtől Laura Pollánig

A Center for Civil and Human Rights húsba vágó kiállításai összekötik az amerikai polgárjogi mozgalmat a mai globális emberi jogi mozgalmakkal. Céljuk, hogy a látogatók megismerhessék a mindenkit megillető alapvető jogokat, emlékeztessenek a múltra és folyamatos párbeszédet folytassanak. A kiállítások során Martin Luther King történetétől a melegjogokon át eljutunk egészen Laura Pollánig, a kubai Fehér Ruhás Hölgyek Mozgalom alapítójáig, aki megalkuvás nélküli békés küzdelmet folytatott a bebörtönzött ellenzékiek szabadon bocsátásáért és az emberi jogokért.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Szellemek a szikla körül

A város közelében található egy remek kirándulóhely természeti kincsekkel és köré épült izgalmas attrakciókkal. A Stone Mountain a világ legnagyobb fedetlen gránitsziklája, amelybe a világ legnagyobb domborművét faragták. A sportosabb látogatók felmászhatnak a sziklára, a kényelmesebbek pedig felvonóval érhetnek fel a csúcsra, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Atlantára. A túra után a park számos más szórakozási lehetőség, például kisvasút, múzeum, kalandpark és számos étterem várja a látogatókat.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

A hatalmas területen fekvő parkban található egy skanzen is, ahol Georgia különböző pontjairól érkező régi épületeket nézhetünk meg kívülről-belülről. A helyiek elmesélése szerint ennél az épületcsoportnál mérték az Egyesült Államokban a legerősebb paranormális aktivitásokat. Tudni vélik, hogy az egyik házban egy 8 éves kislány szelleme kísért, és más régi furcsa halállal halt állítólagos lakók energiáját is megtalálták. A szellemek köré persze turistaattrakció is csoportosul: például szellemtúrákkal is fel lehet fedezni a házikókat.

Atlanta egyedi atmoszférája, kulturális sokszínűsége, természeti értékei és látványosságai izgalmas kalandot ígérnek azoknak, akik Amerikát egy kicsit másképp szeretnék megismerni. A város ráadásul a legnagyobb észak-amerikai járathálózatot kínáló Delta Airlines-al való együttműködésnek köszönhetően az AF KLM repülőjárataival egy átszállással könnyen megközelíthető Budapestről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik