Élet-Stílus

Hamarosan veszélyesebb lesz az orális szex, mint a dohányzás

Az orális szex élvezetesebb a dohányzásnál, de sajnos sokkal veszélyesebb is lesz nála – írja egy brit egészségügyi portál, az EuroClinix.

Egy általuk végzett felmérésből ugyanis az derül ki, hogy egyre több szájüregi-, illetve gégerákos megbetegedést okoz a HPV vírus, ami védekezés nélküli, orális aktusok során juthat a betegek szervezetébe.

A száj és a gége daganatos megbetegedéseinek fő kiváltó oka még mindig a dohányzás, illetve a dohánytermékek (bagó) rágcsálása, de ezek visszaszorulóban vannak. További kockázatot jelent a túlzott alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás, és a szájhigiénia hanyagolása is.

A HPV jelenleg az összes szájüregi rák 25, illetve a gégerákos megbetegedések 35 százalékát okozza, míg a dohányzás jelenleg nagyjából az esetek kétharmadáért felelős. A megbetegedések száma pedig a férfiak, és a nők körében egyaránt növekszik.

Bár a HPV számtalan törzse közül, eddig csak tizenötöt hoztak összefüggésbe a rákkal, elmondható az is, hogy minden ember életében legalább egyszer megfertőződik a vírussal.

A brit Nemzeti Egészségügyi Hivatal (NHS) ezért az javasolja, hogy orális-szexuális együttlétkor is viseljenek a férfiak óvszert, a nők pedig latexdarabokkal, esetleg fóliával vonhatják be nemi szerveiket, hogy megvédjék a partnereiket a HPV-től.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik