Élet-Stílus

Edina számára a halál az élet természetes része

24.hu
24.hu

2015. 11. 13. 10:05

A Richter Aranyanyu Díj célja, hogy olyan segítő foglalkozású nőket kutasson fel, mutasson be és díjazzon, akik minden nap bizonyítják különleges erejüket, kiválóságukat. Bemutatjuk a 2015-ös jelölteket - Jánosek Edina.

Jánosek Edina ápolónőként került kapcsolatba az otthoni szakápolással, az életük végső szakaszához érkezett betegek ellátásával. A halált az élet természetes részének tekinti, Edinát ez a tudatosság segíti abban, hogy munkáját örömmel végezhesse és önfeledten térhessen haza szerető családjához: párjához, nagyfiához és 5 hónapos kisbabájukhoz. Szemlélete, szeretetteljes odafordulása elfogadhatóvá, tartalmassá és a körülményekhez képest a lehető legszebbé formálja ezt a sokak számára tabuként kezelt, félelmetes folyamatot. Jelölője édesanyja és édesapja távozásánál is igénybe vette a hospice szolgáltatásait, szoros kapcsolatba került Edinával, akinek fontos szerepe volt abban, hogy szülei méltóságteljesen távozhassanak. A haldokló mellett a családtagok felkészítése és támogatása egyaránt fontos a hospice ellátásban, hiszen a gyógyíthatatlan betegség mindvégig nagy lelki megterhelés a beteg és a családja számára. Különösen így van ez az utolsó stádiumban, amikor a beteg egyre fenyegetőbben éli át a halál közeledtét. A közvetlen támogatáson túl Edináék a társadalom hozzáállását is formálni szeretnék, hogy ne az ismeretlentől rettegő elutasítás határozza meg a halálhoz való viszonyunkat.

Ha úgy gondolod, hogy Jánosek Edinának kell megnyernie a Richter Aranyanyu Díjat, akkor szavazz rá ezen a linken.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 29.
Fiatalok beszélgetnek a Kőleves kertben, a budapesti Kazinczy utcában 2012. június 28-án. A hetedik kerületi Kazinczy utca, Dohány és Király utca közötti szakasza és környéke a budapesti nyári éjszakai élet egyik központjává vált, ahol számos nyitott, romos ház udvarán létesített romkocsma és szórakozóhely várja a budapestieket és a turistákat.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.