Élet-Stílus

Ha elhízott a gyerek, már nyolcévesen megmutatkoznak a szívproblémák jelei

Már nyolcéves korban szívproblémák jelei mutatkozhatnak elhízott gyermekeknél egy tanulmány szerint, amelyet az Amerikai Szívgyógyászok Társaságának (AHA) orlandói éves konferenciáján ismertettek.

Mágneses rezonanciás képalkotó berendezés (MRI) segítségével a kutatók 20 normál súlyú gyermek és serdülő, valamint 20 elhízottnak tekintett gyermek és serdülő szívizmát vizsgálták. Azt találták, hogy a túlsúlyos gyerekeknél a normálisnál 27 százalékkal nagyobb volt a bal kamra izomtömege, valamint 12 százalékkal vastagabb a szívizom.

A tanulmány szerzői összességében úgy vélték, hogy az Egyesült Államokban élő elhízott gyermekek és serdülők 40 százalékánál lehet magas a szívbetegség kockázata a szívizom megvastagodása miatt, ami akadályozza a vér pumpálását.

A tanulmány során megvizsgált gyermekek közül még senkin sem voltak tapasztalhatóak ezek a tünetek, a kardiológusok szerint azonban a gyermekkori szívproblémák felnőttkori szövődményekhez, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések okozta korai halálozáshoz vezethetnek.

A szülőknek mindent meg kellene tenniük, hogy gyermekeik megőrizzék a normális testsúlyt, hangsúlyozta Linyuan Jing, a pennsylvaniai danville-i Geisiner Health System kutatója, a tanulmány fő szerzője. Reméljük, hogy az általunk megfigyelt rendellenességek visszafordíthatóak, de lehetséges, hogy állandósulnak, tette hozzá Linyuan Jing.

A kísérletben részt vevő 20 elhízott fiatal közül heten voltak serdülők, ötnek közülük 35 feletti volt a testtömegindexe (BMI). A gyermekeknél a normális BMI változó, a felnőtteknél 18,5 és 25 közötti. Huszonöt és 29,9 között az illető személy túlsúlyos, 30 felett pedig elhízott.

A kísérletben részt vevő több gyermek más, elhízással kapcsolatos betegségben – asztma és magas vérnyomás – is szenvedett.

A kutatásból a tudósok kihagyták a cukorbeteg, illetve a rendkívül elhízott gyermekeket, akik nem fértek be az MRI-készülékbe. Linyuan Jing szerint ez azt jelenti, hogy az elhízott gyermekek szívbetegségeit akár alul is becsülhették.

Hivatalos becslések szerint minden harmadik (2 és 19 év közötti) amerikai gyermek túlsúlyos vagy elhízott, ami jelentősen növeli a (felnőttkori) cukorbetegség, a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás kockázatát.

A hat és tizenkét év közötti korosztály körében kétszeresére, a serdülők körében pedig négyszerezése nőtt az elhízottság az Egyesült Államokban az elmúlt harminc év során az amerikai szövetségi betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC) szerint. Az elhízásért az étrendet, illetve a mozgáshiányos életmódot – a televízió és a számítógép előtt töltött növekvő időt – okolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik