Élet-Stílus

Tovább élhet, ha egy egyszerű gyakorlatot végrehajt minden nap

Egészségügyi szakértők szerint napi 10 000 lépés jelentősen csökkentheti a korai halál kockázatát – számol be a Mirror.

A PLOS-ONE folyóiratban publikált kutatásban 3000 ember vett részt, az átlagéletkoruk 59 év volt. Az alanyok lépésszámlálót kaptak, a kutatók 15 éven keresztül tanulmányozták, hogy a testmozgás hogyan hat az egészségükre. A tudósok arra jutottak, akár egy napi séta is növelheti az emberek élethosszát, attól függetlenül, hogy dohányoznak-e vagy sem.

Azoknál az embereknél, akik a napi mozgásukat 1000-ről 10 000 lépésre növelték, 46 százalékkal csökkent a korai halálozás esélye. A napi 3000 lépést megtevők körében ez a csökkenés csupán 12 százalék volt.

A tanulmány szerzője szerint a népesség mozgáshiánya, és az abból származó egészségügyi gondok évente több tízmilliárd dollárba kerülhetnek az Egyesült Államoknak.

A korábbi vizsgálatok általában kérdőív-alapúak voltak, így az új tanulmány még inkább rá tud mutatni a mozgás fontosságára. A kutatás nem csupán az egyéneknek, hanem adott esetben az egyes országok kormányainak is fontos lehet, hiszen a mozgáslehetőségek támogatásával az államok akár pénzt is spórolhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik