Élet-Stílus

A kolbász után most a növényi olajokról derítették ki, hogy rákot okoznak

sültkrumpli (sültkrumpli)
sültkrumpli (sültkrumpli)
A brit kutatók szerint jobban tesszük, ha napraforgó-, vagy kukoricaolaj helyett inkább maradunk a vajnál.

Vagy a zsírnál. Mert, hogy még az is jobb. Legalábbis egy leicesteri kutatócsoport szerint, amely a közelmúltban – szembemenve a legtöbb táplálkozástudományi szakértővel – meglepő kutatási eredményt publikált. A kutatásban részt vevők ebben nem kevesebbet állítanak, mint azt, hogy a növényi eredetű, telítetlen zsírsavak tulajdonképpen egészségtelenebbek, mint az állati eredetű, telített zsírsavak.

Hogy miért? A kutatók szerint azért, mert a növényi olajokban – naproforgó- vagy épp kukoricaolaj – sült hal és krumpli akár kétszázszor annyi aldehidet tartalmazhat, mint az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott napi határérték.

Mi az az aldehid? Olyan szerves vegyületek, melyek a szakemberek szerint az ételünkbe kerülve komoly betegségek – szív- és érrendszeri betegségek, daganatos megbetegedések, Alzheimer-kór – kialakulásáért felelhet.

Akkor mivel süssünk? A kutatók vizsgálatából kiderül, hogy szemben a napraforgóolajjal, amiből fél óra hevítés után 5 millimolnyi aldehid szabadul fel, a kókuszolajból ennyi idő alatt csupán 0,5 millimol. De még a zsír is jobb, mint a növényi olaj, legalábbis a leiecesteri kutatók szerint: kimutatták, hogy abból fél óra után csupán 1 millimolnyi aldehid szabadul fel.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik