Élet-Stílus

Gyógyíthatatlan leukémiából gyógyult fel a másfél éves kislány

Layla egy kísérleti kezelésnek hála, ma már tünetmentes. Még az orvosok sem hiszik el, ami vele történt.

A most 16 hónapos brit kislány, Layla Richards alig 14 hetes volt, mikor orvosai a leukémia legagresszívabb fajtáját diagnosztizálták nála. Szülei azután vitték őt orvoshoz, hogy feltűnt nekik, kislányuk alig eszik és a szívverése is gyorsabb a megszokottnál.

A diagnózis felállítását követően az orvosok haladéktalanul megkezdték Layla gyógykezelését: a kislány ennek megfelelően kemoterápiás kezelést kapott, majd nem sokkal később csontvelő-átültetésen esett át. Hiába. A betegséget egyik se tudta legyőzni, így a szülők egy további, kísérleti kezelésnek is alávetették gyermeküket.

Az agresszív leukémiával szemben azonban ez a kezelés is hatástalannak bizonyult, így nem sokkal lányuk első születésnapja előtt, a kislány szülei Ashleigh Richards and Lisa Foley azzal szembesültek, hogy lányuk meg fog halni.

„Az orvosok közölték velünk, hogy nem tehetnek semmit, majd hozzátették, hogy készüljünk fel arra, hogy előbb-utóbb el kell őt engednünk” – idézi fel a történteket Lisa, majd hozzátette, férjével könyörögtek az orvosoknak, hogy találjanak nekik egy kezelést, ami segíthet imádott gyermekükön.

A brit házaspár így botlott londoni Great Ormond Street kórház kutatói által végzett kísérleti terápiára, amit olyan leukémia gyógyítására fejlesztettek, mely ellenáll a hagyományos – kemoterápiás – kezeléseknek. „Kicsit megijedtünk, mikor kiderült, hogy eddig kizárólag patkányokon tesztelték, de esélyt akartunk adni a lányunknak, így kitartottunk.”

A leírás szerint a GOSH által kifejlesztett terápia azért különleges, mert olyan speciálisan „programozott” donor T-sejteket juttat a beteg szervezetbe, ami nem csak, hogy felismeri, de meg is öli a leukémiás sejteket. Mindezt úgy, hogy közben az egészséges szövetekben nem tesz kárt.

Layla a kezelést követően gyógyul. Mostanra a betegség teljesen eltűnt a szervezetéből, ám ahhoz, hogy orvosai is gyógyultnak nyilvánítsák egy évig tünetmentesnek kell maradnia. „Hihetetlenül boldogok vagyunk, hogy Layla jobban van, de még most sem nyugodhatunk meg teljesen. Nem tudhatjuk ugyanis, mit tartogat a holnap” – mondja az édesanya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik