Élet-Stílus

Nem engedik tanulni a halálos beteg kisfiút

Az iskola attól fél, hogy a súlyos beteg gyerek az iskola falai között hal majd meg.

A 14 éves Alex Hoover amellett, hogy születése óta autisztikus spektrumzavarban szenved, szívbeteg is: egy olyan rendellenességgel jött a világra, ami idővel teljesen tönkreteszi az egyik szívbillentyűjét. A betegség okozta tüneteket a kiskamasz növekedése súlyosbítja, nyáron többször kórházba is került vérkeringési problémák miatt.

Az alabamai kisfiú édesanyja, Rene Hoover az AP hírügynökségnek elmondta, az orvosok közölték velük, hogy Alex betegsége gyógyíthatatlan, és a legjobb, amit tehetnek vele, az az, ha hagyják őt meghalni. Rene azt mondja, férjével hónapokat őrlődtek a döntés felett, míg végül úgy döntöttek, igazat adnak az orvosokat és elengedik gyermeküket.

Addig azonban, míg erre a pillanatra sor nem kerül, azt szeretnék, ha gyermekük éppúgy élhetné az életét, mint bárki más. „Szeretnénk, ha Alex iskolába járhatna, hiszen – heti négy órához – az orvosai szerint is elég erős. Csakhogy az intézmény, ahova Alex jár, nem engedélyezi, hogy a 14 éves fiú folytathassa tanulmányait.

Mint mondják, ennek több oka is van. Egyrészt, ha a fiú náluk lesz rosszul, kötelességük minden tőlük telhetőt megtenni, hogy megmentsék az életét, a szülők viszont nem engedélyezik, hogy gyermekük orvosi kezelést kapjon. „Ha kórházba kerül a betegséggel és megműtik, a hátralevő napjait fájdalmak között, gyógyszerekkel teletömve kell töltenie majd” – így az anya.

Az iskola emellett attól fél, ha engedélyezik Alexnek az órákat, a kisfiú esetleges halála sokkolná osztálytársait, aminek senkit sem szeretnének kitenni. Az iskola és a szülők között pereskedés indult, melynek célja, hogy a hasonló helyzetbe kerülő szülők élete a jövőben valamivel könnyebb lehessen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik