Élet-Stílus

Tinilányra támadt a fekete halál

Bubópestist kapott egy oregoni lány az Egyesült Államokban, miután megcsípte egy fertőzött bolha egy vadászaton – jelentették az illetékesek csütörtökön a BuzzFeed szerint.

A fiatal október 21-én betegedett meg és szombaton szállították kórházba – közölte az Oregoni Egészségügyi Hatóság. Jelenleg intenzív kórházi kezelésben részesül Bend városában.

A hatóságok úgy vélik, a lányt egy vadászaton fertőzhette meg a bolha a kelet-oregoni Heppner térségében. Rajta kívül senki sem lett beteg. Ez mindössze a nyolcadik pestises megbetegedés az államban 1995 óta – tették hozzá.

A pestis baktériumát mókusok és különféle vadon élő rágcsálók hordozzák. Amikor az állat elpusztul a rajta élősködő, szintén fertőzött bolhák tovább terjeszthetik az emberekre betegséget.

A tudósok többsége úgy hiszi (egyesek viszont kételkednek benne), hogy a középkorban „fekete halálként” emlegetett járványért a bubópestis volt a felelős. A betegség – több hullámban – legalább 75 millió ember halálát okozta.

A modern antibiotikumoknak köszönhetően a pestis ma már ritkán halálos végkimenetelű, ha idejében felfedezik. Mégis, az oregoni hatóságok azt javasolják, hogy a túrázók ne érintsék meg a betegnek tűnő vagy halott rágcsálókat, illetve ne is etessék azokat.

Az amerikai járványügyi hivatal adatai szerint az Egyesült Államokban évente heten betegednek meg bubópestistől, de a halálozási ráta kevesebb mint 10 százalékos. Azaz van olyan év, hogy a betegek közül senki sem hal bele a fertőzésbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik