Élet-Stílus

Horribilis összegeket fizettek ki a gyűjtők a Titanic-relikviákért

Több mint huszonegyezer brit fontot (kilencmillió forintot) fizetett ki egy gyűjtő azért a fotóért, amin állítólag az a jéghegy látható, ami elsüllyesztette a Titanicot, 1912-ben. Egy darab keksz azok közül, amit a mentőcsónakokban elhelyezett túlélőkészletekből ettek a szerencsésebb utasok a baleset után, 15 ezer fontért (közel hat és félmillió forintért) kelt el a Henry Aldridge & Son nevű aukciós ház múlt hétvégi árverésén, az angliai Devizesben.

kép: Henry Aldridge & Son
kép: Henry Aldridge & Son

„A világ legértékesebb keksze” – vezette fel a Spillers and Bakers cég, Pilot márkájú ropogtatnivalóját Andrew Aldridge a kikiáltó, amit egy James Fenwick nevű férfi őrzött meg, aki a Titanic segítségére siető Kárpátián utazott. Sejthette, hogy később még értékes tárgy lesz a filléres ételből, ugyanis gondosan egy borítékba tette, amire ráírta: „Pilot keksz a Titanic mentőcsónakjából, 1912. Április.” Egy görög gyűjtő fizette ki érte a tekintélyes összeget. Valószínűleg nem azért, hogy megkóstolhassa.

kép: Henry Aldridge & Son
kép: Henry Aldridge & Son

A jéghegyet ábrázoló fotót a Prinz Adalbert luxusgőzös főpincére készítette a tragédia másnapján. A férfi akkor még nem is tudta, hogy nem sokkal korábban, a Titanic viharos gyorsasággal, alig három óra alatt elsüllyedt. Később azt állította, azért fotózta le a jéghegyet, mert fura, vörös festéknyomokat látott az oldalán.

Az aukció legértékesebb darabja az a serleg volt, amit Arthur Rostronnak, a Kárpátia kapitányának készítetett az egyik túlélő, Molly Brown. A kehely elkészítésének költségeihez, akkor az összes megmentett utas hozzájárult. Most egyetlen brit gyűjtő fizetett érte: százhuszonkilencezer fontot (közel ötvenhatmillió forintot). Ezzel az összeggel a serleg lett a harmadik legdrágább, a valaha eladott Titanic-relikviák között.

(via: BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik