Bacon slice being cooked in frying pan
Élet-Stílus

A szalonna is rákot okozhat

24.hu
24.hu

2015. 10. 24. 11:29

Nagy bejelentésre készül az Egészségügyi Szervezet, amely szerint a cigarettához és az azbeszthez hasonlóan a bacon is a rákkeltő. A gazdák a hajukat tépik.

Bacon (vagyis az angolszalonna), a vörös hús, a kolbász és egyéb feldolgozott húsok – a World Health Organization szerint ezek pont olyan veszélyesek és rákkeltőek, mint a cigaretta, az alkohol vagy az azbeszt. A hivatalos bejelentés erről – sajtóinformációk szerint – hétfőn lesz.

Az Independent azt írja, a brit egészségügyi szolgálat (az NHS) honlapján is az olvasható, hogy a bizonyítékok azt támasztják alá, hogy lehetséges összefüggés a vörös hús fogyasztása és a végbélrák kialakulásának kockázata között. Van azonban némi ellentmondás, mert ugyanezen a honlapon az NHS azt is állítja, hogy amúgy a bárány, a marha és a sertéshús egy egészséges étrend összetevői is lehetnek, a vörös hús pedig kiváló fehérjeforrás, és olyan fontos ásványi anyagok találhatóak benne, mint a cink és a vas.

Az angol gazdák és a húsipar szereplői persze kiakadtak azon, hogy a WHO a rákkeltő anyagok közé tervezi sorolni a feldolgozott húskészítményeket. Attól tartanak, hogy a bejelentés hatására jelentősen visszaesik majd a fogyasztás.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BUDAPEST, HUNGARY - JULY 24: Katinka Hosszu reacts during the Women's 200IM final on day eleven of the FINA World Championships at the Duna Arena on July 24, 2017 in Budapest, Hungary. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.