Élet-Stílus

Ihatnak-e alkoholt a kismamák a terhesség ideje alatt?

„Semennyi alkohol nem tekinthető biztonságosnak a terhesség egyik trimeszterében sem” – írta közleményében a Gyermekgyógyászok Amerikai Akadémiája. Azt is közölték, hogy az anya alkoholfogyasztása a születési rendellenességek megelőzhető okai közül az első, de a későbbiekben is okozhat, főleg kognitív problémákat – írja a CNN.

Alcohol.
Kép: Thinkstock

Az ugyancsak amerikai Felelősségteljes Alkoholfogyasztásért Szövetség szerint az egészségügyi szakemberek szinte minden országban egyöntetűen azt javasolják a kismamáknak, hogy ne igyanak a terhesség alatt. Olaszország és az Egyesült Királyság azonban kivételnek számít. Ugyan ezekben az országokban is azt tanácsolják az anyukáknak, hogy ne fogyasszanak alkoholt, azt azért hozzáteszik, hogy ha mégis szeretnének, akkor csak egy pohárral igyanak, hetente maximum kétszer. Az Egyesült Államokban a Szülész-nőgyógyász Szakorvosok Kollégiuma és a Járványkezelési és -Megelőzési Központ (CDC) ugyancsak absztinenciát tanácsol.

Kockázat

„Nincs biztonságos mennyiség, biztonságos időszak vagy biztonságos alkoholtípus a terhesség alatt. Egyszerűen nem éri meg a kockázatot”

– mondja Dr. Cheryl Tan, a CDC járványügyi szakértője. Tan 2011-2013-ig végzett kutatásából kiderült, hogy minden tízedik terhes nő vallotta be, hogy a kérdést megelőző harminc napban alkoholt fogyasztott.

Kép: Thinkstock
Kép: Thinkstock

A gyermekorvosok csoportja által idézett egyik tanulmány szerint a születési rendellenességek már olyan nőknél is gyakoribbak voltak, akik csak egy pohár alkoholt ittak egy nap. A terhesség alatti alkoholfogyasztásnak a babára nézve rengeteg következménye lehet: a hallás és a látás károsodása, szívbetegségek, illetve a csontok és a vese problémái. Az ilyen gyerekeknél később valószínűbb, hogy az idegrendszerük fejlődése visszamarad, problémáik lehetnek az absztrakt gondolkodással, az információ feldolgozásával, illetve figyelemzavarossá/hiperaktívvá válhatnak.

Rendellenességek

Azoknál a nőknél, akik az első trimeszterben ittak, tizenkétszer valószínűbb volt az ilyen problémák megjelenése, mint azoknál az anyukáknál, akik egyáltalán nem ittak a terhesség alatt. Az első- és második-trimeszterben ivóknál hatvanegyszeres volt a veszély, azoknál az édesanyáknál pedig, akik végigitták a terhességüket, hatvanötszörösére növekedett a születési rendellenességek veszélye. Korábbi tanulmányok arra is rámutattak, hogy a terhesség alatt elfogyasztott alkohol a kisagy méretének csökkenéséhez vezet.

kép: Thinkstock
kép: Thinkstock

Ellenérvek

Persze az évek során olyan kutatások is megjelentek, melyek szerint a terhesség alatt mértékkel fogyasztott alkohol nem okoz kognitív vagy viselkedési problémákat a magzatban. Egy kutatás 2010-ben például azt az eredményt hozta, hogy ötéves korukig semmilyen, alkoholhoz köthető fejlődési rendellenességet nem mutattak azok a gyerekek, akiknek édesanyja a terhesség alatt heti egy-két pohár alkoholt elfogyasztott.

Három évvel később egy másik tanulmány azt mutatta ki, hogy azoknak a gyerekeknek, akiknek édesanyja heti 3-7 pohárral ivott, tízéves korukig semmilyen, ezzel magyarázható egyensúlyi problémájuk nem volt, ami a normális idegrendszer fejlődésének a jele.

Az orvosok szerint azonban még akkor is, ha ezek az adatok pontosak, minden baba és minden mama különbözően reagál az alkoholra, így a legbiztosabb az, ha egyáltalán nem iszik a várandós nő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik