Élet-Stílus

Megszüntetné az ENSZ a babamentő inkubátorokat

Szerencsésebbnek tartanák az anonim kórházi szülést. A lengyel gyermekjogi ombudsman szerint azonban az élethez való jog mindennél előrébb van.

A babamentő inkubátorok megszüntetésére szólította fel Lengyelországot az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága – tudósít az MTI. A világszervezet már korábban kérte, hogy szüntessék meg ezt a módszert, mert sérti az újszülötteknek azon jogát, hogy megismerje a szüleit. Az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának magyar tagja, Herczog Mária kezdeményezte az inkubátorok elleni fellépést. Azt mondta: szerencsésebbnek tartja az anonim kórházi szülés alkalmazását, amely lehetőséget ad az anya személyes adatainak megőrzésére és személyazonosságának későbbi megismerésére.

Marek Michalak lengyel gyermekjogi ombudsman elutasította az ENSZ álláspontját. Azt mondta: az élethez való jog elsőbbséget élvez. Elismerte, hogy nem a legjobb megoldás, amikor a gyermekét felnevelni nem képes anya a babainkubátorban hagyja az újszülöttet, de még mindig jobb, mintha az anya a gyermeket erdőben, vagy más veszélyes helyen hagyná, a névtelen kórházi szülés pedig adminisztratív eljárással jár, amely elriaszthatja az anyákat.

Lengyelországban több tucat fűtött, riasztóval felszerelt babamentő inkubátor működik, kórházakban, gyermekotthonokban, sőt kolostorokban is. Az ENSZ álláspontja nem kötelezi Lengyelországot arra, hogy ezeket felszámolja. Ilyen inkubátorok Magyarországon is vannak, ezek listája a kormány honlapján is olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik