Élet-Stílus

A gazdagságra vágyó izlandiak négyszáz éve tényleg más bőrébe bújtak

A lenyúzott emberi bőrből készült nadrág a hiedelmek szerint iszonyú gazdaggá és szerencséssé tette viselőjét, de mi nem fogadnánk erre nagy összegben.

Az Izlandi Boszorkánymúzeum (Strandagaldur) egyik büszkesége az egyetlen sértetlen állapotú (mondhatnánk, újszerű) nábrók, amely egy halott ember deréktól lefelé, egy darabban lenyúzott bőre.

19472qhv6qijyjpgFotó: Disinfo

A tizenhetedik században készült ruhadarab valószínűleg készítésekor is megosztotta az embereket, és az állítólagos pénzenergiájával kapcsolatban is vannak komoly kétségeink.

A bőr eredeti viselőjétől még halála előtt kellett engedélyt kérni, hogy temetése után exhumálhassák, a bőrét pedig felhasználhassák. A teljes sikerhez szükség volt még egy szegény özvegyasszonytól lopott pénzérmére, melyet egy fecnire felrajzolt, nagy varázserejű jellel, a nábrókarstafurral együtt a herezacskóba kellett helyezni.

Icelandic_Magical_Stave_nabrokarstafur.svg
Fotó: Wikimedia Commons

A gazdaggá tévő nadrág természetesen a későbbi generációkra is átörökíthető volt, arra azonban figyelni kellett, hogy amint annak egyik szárából kibújt régi viselője, az újnak abba bele kellett lépnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik