Élet-Stílus

Azért könyörög orvosainak a 26 éves, hogy amputálják a lábait

Ritka betegsége miatt állandó fájdalomban él. Azt reméli, az operáció után végre újra teljes életet élhet.

Alig néhány hónapos volt, mikor az első tünetek jelentkeztek nála, a 26 éves floridai férfi azóta állandó fájdalomban él. „Mikor kisbaba koromban az egyik lábujjam váratlanul megdagadt, édesanyám azt hitte, egyszerű szúnyogcsípésről van szó. Meg is próbálta házi módszerekkel kezelni, de semmi sem segített.”

Mikor Jeffrey Ortega egy éves lett, már nyilvánvaló volt, hogy valami nincs rendjén vele: egyik lába ugyanis hosszabb volt, mint a másik. Szülei orvoshoz vitték a kisfiút, aki megállapította, hogy egy ritka betegségben, úgynevezett Proteusz-szindrómában szenved, ami a bőrben, csontokban, izmokban, zsírszövetekben lévő sejtek túlszaporodásával jár.

Jeffrey lába a betegség miatt idővel az átlagos méretek kétszeresére duzzadt: jobb lába jelenleg 30 centi hosszú és 36,8 centi átmérőjű, míg 35 centi hosszú bal lábának 43 centis az átmérője. A fiatalember azt mondja, a betegség rendkívül kellemetlen. És nem csak azért, mert sehol nem kap magának rendes cipőt, hanem mert állandó fájdalommal jár.

„5 évvel ezelőtt, egyszer már rákérdeztem az orvosomnál, hogy az amputáció megoldást jelentene-e. Az orvosok igent mondtak, én pedig készültem az operációra, aztán az utolsó pillanatban mégis lefújtam az egészet. Mikor találkoztam egy amputált beteggel, egyszer csak belém hasított, mit készülök tenni és megijedtem.”

Jeffrey azt mondja, azóta sokat változott. És nem csak ő. A fájdalma is. „Ma már nem vagyok az az ijedős kamasz, aki voltam. Tisztában vagyok vele, hogy a műtéttel visszakaphatnám az életemet. Hogy újra járhatnék. Ezt a lehetőséget most nem akarom elszalasztani” – mondja Jeffrey majd hozzáteszi, a beavatkozásra jelenleg még nincs elég pénze, ezért a jó szívű ismeretlenek segítségében bízik.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik