Élet-Stílus

Ha nem csak foltokat lát ezen a képen, van egy kellemetlen hírünk

Ez a fekete-fehér kép valójában egy negatív. Egy kisgyermek van rajta, aki éppen játszadozik.

kép: University of Cambridge
kép: University of Cambridge

Nem egyszerű kivenni, de ha mellé rakjuk az eredeti felvételt, máris egyértelmű.

kép: University of Cambridge
kép: University of Cambridge

Vannak, akik segítség nélkül, pillanatok alatt képesek megfejteni a fekete-fehér képet. A tudomány szerint, ők sokkal hajlamosabbak a hallucinációkra és a pszichózisra, mint mások.

Ha ehhez a csoporthoz tartozik, se ijedjen meg! A tudósok szerint ez nem feltétlenül rossz: az agya azért látja így a világot, mert igyekszik megtalálni az értelmet ott is, ahol látszólag nincsen. Valójában előre jelzi azt, amit fel kellene fedeznie: kitölti a valóság hiányosságait – mondják Cambridge és a Cardiff Egyetem kutatói.

A tudósok harmincnégy önkéntest vizsgáltak, közülük tizennyolcnak voltak már pszichés problémáik, tizenhatan pedig teljesen egészségesek voltak. Amikor nehezen értelmezhető képrészleteket, vagy többféleképpen értelmezhető ábrákat mutattak nekik, az a tizennyolc ember, aki mutatta már pszichózis jeleit, messze gyorsabban, és könnyebben ismerte fel, hogy mit lát, mint egészséges társaik.

A kutatók azt is megjegyezik, hogy az élete bizonyos pontjain bárki élhet át pszichotikus epizódokat, vagy hallucinációkat: például olyasmiket látnak vagy hallanak, ami nem valóságos.

(via: Metro)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik