Élet-Stílus

Egy 78 éves férfihez adták a szülők kilencéves lányukat

A kislány a férfi harmadik felesége lett volna. Egy hétig volt feleség, aztán megszökött.

Bár az esküvője óta már négy év telt el, a tizenhárom éves kenyai kislány, Younisnak még most is összeszorul a szíve, ha szóba kerül. A CNN amerikai hírcsatorna riporterének elmondta, alig kilenc éves lehetett, mikor egyik nap arra jött haza az iskolából, hogy édesapja férjet szerzett neki: egy 78 éves idősebb férfi jelentkezett kérőnek, akinek Younis lett volna a harmadik felesége.

A kislány családja hamar megszervezte az ünnepséget: néhány hét múlva férjhez is adták lányukat, aki azt mondja, mindössze egy hetet bírt újdonsült férje mellett.

„Egy ártatlan kislány voltam, akinek a legnagyobb vágya az volt, hogy iskolába mehessen. Ez a férfi pedig azt akarta, hogy a felesége legyek. Mikor közöltem, hogy nem akarok a felesége lenni, megvert. Egy héttel az esküvőnk után megszöktem.”

Younis nem tért vissza a családjához. Tudta, hogy úgysem fogadták volna be, ezért több kilométert sétált gyalog, mezítláb, hogy eljusson Josephina Kuleához és az általa működtetett, kifejezetten a Younishoz hasonló sorsú lányokról gondoskodó alapítványhoz. Younis azóta itt él: most épp nyolc sorstársával együtt.

A CNN riporterének nyilatkozott a Samburu Lányalapítvány vezetője, Josephina Kulea is, aki elmondta, tanulmányai során szembesült azzal, hogy a törzs, amelyben él, milyen kegyetlenül bánik nőtagjaival.

„A hagyományaink között számos olyan is akad, melyet a kenyai törvények tiltanak. Így a női körülmetélés és a gyereklányok férjhez adása is.”

Kulea úgy döntött, felveszi a küzdelmet a kegyetlen szokások ellen, és az elmúlt években a Samburu Lányalapítvány segítségével több mint 200 lányon segített. Az első két – általa megmentett lány – két unokatestvére volt. Az idősebb is még csak 10 éves volt, mikor a nagybátyám úgy döntött férjhez adja.”

Mielőtt az esküvőre sor került volna, Kulea közbelépett és megszöktette a gyerekmenyasszonyt. Néhány héttel később elborzadva hallotta, hogy a rokonai az idősebb lánytestvér helyett férjhez adták a fiatalabbat, aki mindössze hét éves volt.

„Őt is megszöktettem. Képtelen lettem volna együtt élni a tudattal, hogy nem segítek neki.”

Bár a kenyai törvények Kulea oldalán állnak, az asszony nagy kockázatot vállal minden egyes alkalommal, mikor megment egy gyermeket. Mint mondja a Samburuk nem nézik jó szemmel a tevékenységét, épp ezért nagyon figyelnie kell. Az asszony mindettől függetlenül optimista, mint mondja, lát reményt arra, hogy a helyzet a közeljövőben javuljon majd.

„Minél több kislány jut el iskolába, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a kegyetlen hagyományokban is változás álljon majd be” – mondja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik