Élet-Stílus

Chilis, ismétlem, gyömbéres és mákos-mazsolás kürtöskalács is lesz a Kürtőskalács fesztiválon

Chilis, gyömbéres, mákos-mazsolás, málnás és számtalan egyéb ízesítésű, sőt glutén-, laktózmentes és gyümölcscukorral készült kürtőskalácsot is kóstolhatnak a péntektől vasárnapig tartó Kürtőskalács Fesztivál vendégei a fővárosi Vajdahunyad váránál, ahol gyerekprogramok, koncertek és gasztroversenyek is várják az érdeklődőket.

A fesztivált megnyitó pénteki sajtótájékoztatón András Tünde főszervező elmondta, hogy a programsorozat elsődleges célja a grilldesszert hagyományos, faszénparázson történő elkészítési módjának népszerűsítése.

A harmadik alkalommal megrendezett Kürtőskalács Fesztivál idei újdonságai a hideg és meleg ízeket ötvöző Kürtős Fagyi és kürtőssel körülölelt, töltött, csokiba mártott desszert-különlegesség, a KürtiCake.

A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is lesz lehetőség arra, hogy az érdeklődők elsajátítsák a kürtőskalács-készítés művészetét. A fesztiválon lesz jótékonysági célú “nagy közös sütés”: az elkészült kalácsok, valamint a nevezési díjak egy részét idén a Fogyatékosok Országos Diák-és Szabadidősport Szövetségének ajánlják fel. A sütés mellett rendeznek kürtőskalács szépségversenyt is rendeznek, a legszebb ínyencség készítőjét tiszteletbeli Vitéz Kürtős taggá avatják, emellett értékes ajándékcsomaggal jutalmazzák.

Ferenczi István, a Kürtőskalács Fesztivál fővédnöke, a Magyar Grill Szövetség elnöke és a Szabadtűzi Lovagrend tagja elmondta, grilldesszert-készítő versenyt is rendeznek a Vajdahunyad vára udvarában. A megmérettetésre négy kategóriában lehet nevezni különféle édességekkel, a versenyzőknek természetesen kürtőskalácsot is kell majd készíteniük.

A sósabb ízek kedvelőinek a vár belső udvarán faszénen sült sós ételekkel, húsokkal is készülnek, bemutatva, hogy a faszén nemcsak a kürtőskalács-készítéséhez remek. Szombaton és vasárnap grillbemutatók is várják az érdeklődőket.

A fesztiválon rengeteg gyerekprogram várja a gyerekeket és a családokat: lesz Kürtipédia kvízjáték, szenes rajzok versenye, mesemondás, bohócok, bábszínház, tűzzsonglőr show. Koncertek is szórakoztatják a vendégeket, fellép többek közt Szeder, a Maszkura és Tücsökraj, Janicsák Veca és Szabó Ádám, Zséda és a Group’n’Swing.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik