Élet-Stílus

Ezer ezüstdaruval a beteg gyerekekért

Gajcsi Blanka Pécs egyik legígéretesebb művésze. Ötvösként eddig sem a hagyományos formák követője volt, most egészen egyedi módon kamatoztatná tudását. Ezer ezüstdaru elkészítése a célja, amivel gyógyíthatatlan beteg gyermekeket segítene.

A történet Japánban kezdődik. Egy ősi legenda szerint ezer daru meghajtogatása a vágyak beteljesüléséhez vezető út. Az ország egyes területein a mai napig hagyomány, hogy a fiatalok papírdarvakat hajtogatnak, ha valami fontos céljuk van az életben. Szaszaki Szadako is ilyen fiatal volt, ám nem volt esélye arra, hogy beteljesüljön a vágya: a Hirosimára ledobott atombomba miatt leukémiás lett, meghalt, mielőtt befejezhette volna a darvak hajtogatását. 644 darabot tudott elkészíteni, a fennmaradókat a barátai hajtogatták meg, így az ezer papírdaru elkísérte az utolsó útjára.

Ez a történet ihlette Gajcsi Blankát, amikor elkezdett ezüstdarvakat készíteni. Azt mondja, tudta, hogy ezeket az ékszereket jótékony célra szeretné felhasználni, ám azt nem tudta, pontosan kiket támogasson vele.

1000 Wishes

Véletlen játéka a sorsnak, hogy a szintén pécsi Szemem Fénye Alapítvány, amely végső stádiumú nagybeteg gyermekek hospice kezelésével foglalkozik, évről évre papírdarvakat hajtogat a pécsi temetőben az elhunyt beteg gyermekek emlékére ugyancsak a fent leírt japán hagyomány miatt. Így hát a művész a Szemem Fénye Alapítványt választotta, amikor elindította a kickstarter oldalát.

“Édesapám nem rég ment el. Tudom, hogy mennyire jó volt neki és nekünk, hogy itthon, közöttünk búcsúzhatott. A Szemem Fénye Alapítvány most egy hospice otthont hozna létre nagybeteg gyermekeknek. Nem tudok jobb helyet elképzelni a darvakért befolyt összegnek” – mondja Gajcsi Blanka.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik