Élet-Stílus

Egy hónapig nyereményjátékoztam, de minek?!

Annyi nyereményjátékba fut bele az ember nap mint nap a neten és a boltokban, hogy arra gondoltam, a nyereményjáték az új drog. Vannak, akik megszállottan pörgetik ezeket, gyűjtögetnek, kuporgatnak, kódokat küldenek, ajándékért lájkolnak, úgyhogy eljött az én időm, beszálltam a szubkultúrába. A vége persze totális kudarc lett, bár legalább ingyen megnézhettem egy szar filmet a moziban. Egy hónapnyi játék története szakadásokkal, törésekkel, értelmetlenséggel és a végén súlyos magyarázatokkal.

Stílszerűen hétfőn, augusztus 3-án kezdtem neki az új függőségemnek, a nyereményjátéknak. Mit tesz az ember esti hírügyeletben, amikor nem tud a teszkóban bogarászni a sorok között, játékokat hirdető termékcímkék után kutatva? Beveri a Google-be, hogy nyereményjáték, és ekkor jön rögtön az első trauma: a szcénának saját gyűjtőoldala van – nem is egy. Persze nagyon csicska lett volna innen kilesni a játékokat, sokkal kalandosabb levadászni egyenként, talán ez adja az egész függőségfaktorát is: lelövöm egyenként az akciókat, mint amerikai fogorvos a kabalaoroszlánt (végül nem tettem, a munka elvitte az időm, nem is értem, a játékfüggőknek hogy van erre).

Aug. 4., kedd: e-mail érkezett a szerkesztőségi levelezőlistára, jegyet nyerhetünk a Fantasztikus négyes premier előtti vetítésére, csak azt kéne kitalálni, kik lesznek A milliomos szakács műsorvezetői. Feláll a szőr a hátamon a főzőműsoroktól, de talán gyorsan utána tudok keresni. Persze az információs szupersztráda (durva, hogy tényleg volt egy ilyen nevű amerikai kormányprogram) segített: Rákóczi Ferenc és Széll Tamás. Küldöm is a pénteki határidő előtt, düböröghet az izgalom!

Aug. 5., szerda: másnaposan ébredtem, haveroknál lecsúszott pár Dreher. A gond az, hogy csináltak valami nyereményjátékot, belépőket lehetett nyerni erre a sörgyári fesztiválra, valami kódokat kellett volna beküldeni, de elcsesztem. Megittam a söröket, összenyomtam a dobozt, aztán dobtam a szemétbe. Pokoli nehéz rászokni egy függőségre…

Végül azért kárpótoltam magam: a Spar Facebook-oldalán egy játékban azt kellett kitalálni, Árpi, a zöldséges milyen gyümölcsöket rejtett el. Megadnak hat fajtát és négy helyre kell berendezni őket. Nem értek a kombinatorikához, de 6 elem 4 helyre rendezésében rohadt sok opció létezik, ez nettó kibaszás, nem lesz vásárlási utalványom.

Aug. 6., csütörtök: Kollégák hívták fel a figyelmem Ómolnár Miklós nagyszerű húzására, a Ripost nevű bulvároldallal lehet nyerni csecse ajándékcuccokat. Lájkolni és megosztani kéne az oldalt (többek között), ezt azért nem vállalhatom, kutyába nem megyek le egy bögréért!

Aug. 7., péntek: ELKÉPESZTŐ! Az első nyereményjátékommal, a Tv2-ssel nyertem is, egyből két mozijegyet a Fantasztikus négyes új részére. A kollégák szemetek voltak, szerintük egy nagyon pocsék filmre akar elvinni a csatorna. Mindegy, leszarom, nyertem. Kéne mára is találni valamit. Csatlakoztam is a Nyerjünk együtt! csoporthoz a Facebookon. A csoport alaphangulatát jól megadja, hogy egy csokor virág a borítókép. Ezek alig frissülnek, az lesz az egyetlen görbület a dologban (Ui.: utólag nem is találom a csoportot, vagyis van ilyen a Facebookon más néven, de annak finoman szólva más a profilja).

mozijegy_

Aug. 8-9., hétvége: Önmagam ismétlem, egyszerűen érthetetlen, hogy van embereknek idejük arra, hogy nyereményjátékokat hajszoljanak. Pláne egy hőségriadós hétvégén. Az egész víkend mérlege egy OMV-tankolás után kapott Supershop-kupon, miszerint ha autópálya melletti kúton tankolok (tehát ahol a létező legdrágább ez), literenként 11 Supershop-pontot kapok. Ha ez túl egyértelmű lenne, három sorral lejjebb már 10 pontot írnak. Szemétség.

Aug. 12., szerda: Napok óta lejöttem az akciókról, egyszerűen annyi fontosabb dolgom van, mint ezek a vacakok. Na mindegy, ma tényleg elhatároztam több jel alapján, hogy benézek valami boltba, és megnézem, mivel lehet kis energiabefektetéssel nagyot szakítani. Az említett jel az volt, hogy a horvát kormány akciót hirdetett: ha valaki húsz áfás számlát kér nyaralása alatt, utazást nyerhet. Épp menni fogok Horvátba, de hogy az életbe számoljam el a cégnél a mojitót meg a bérelt motorcsónakot?! Mindegy, ma megnézem a Tv2-től nyert Fantasztikus négyest, ami az Imdb-n 4,1-es értékelést kapott, jó trágya lesz.

Aug. 14., péntek: szerdán voltam ezen a nyereményfilmen, annyira nem is szar, de nem veszem meg DVD-n. Azon agyalok, hogy venni kéne valami energiaitalt, hátha rápörget a játékokra, meg eleve hátha nyerek vele valamit. (Aznap amúgy próbálkoztam a Dreherrel, agyonhirdetik mindenhol, hogy a Dreherfesztre be lehet jutni, ha beküldi az ember a dobozokon lévő kódot, erre olyan sört kaptam az ndb-ben, ami már nem promóciós göngyöleg. Rohadékok.)

Aug. 15., szombat: “Gratulálunk !!! Örülünk, hogy be, hogy a Facebook számla került véletlenszerűen kiválasztott, a kedvezményezett $ 1,000,000.00usd a 2014/2015 Facebook Év {Grand Jutalmak győztes}. Küldjön e-mailt az alábbi adatokat: fb_deliveryservice@yeah.net

MEGHÍVÓ AZONOSÍTÓ: NW90W0W0-XANSIEW-1014
1) összeget nyert: $ 1,000,000.00 USD
2) facebook felhasználónév:
3) A jelenlegi lakóhelye szerinti ország:
4) Útlevél / száma:
Küldd el ezt a részleteket, hogy az e-mail fent: fb_deliveryservice@yeah.net

George Jones.
Program koordinátora,
Facebook jutalmazási program,
+ 1-209-300-9000
www.facebook.com
Minden jog fenntartva 2015.

Hú mekkorát nyertem, ráadásul kaliforniai szám van megadva, ez biztos nem átverés!!!!!!!!!!

Aug. 17., hétfő: megráztam végre magam, és találtam egy jó spielt: az Emirates elég fasza dolgokat kínál egy űrlap kitöltéséért, csak egy kérdésre kell válaszolni, hogy hány járat megy naponta Budapest és Dubaj között, remélem, jó válasz a napi egy. A tét tehát nagy, be lehet húzni

két repülőjegyet három éjszaka szállással az ötcsillagos Kempinski Palm Jumeirah Hotelben Dubajban, vagy egy Emirates ajándékcsomagot.

Aug. 18., kedd: Az MTI jelenti: “Ajándékpontokat rejtő söröskupakokért törtek be a hét végén egy németországi italboltba: az elkövetők 1200 üveget nyitottak fel, és egyetlen egyet sem ittak meg. Az esseni hatóságok szerint a tolvajok vasárnap éjszaka törtek be Mülheim an der Ruhr egyik italboltjába, ahonnan aztán König Pilsener söröskupakokkal megpakolva távoztak.

Az elkövetők 1200 üveget nyitottak fel, de csak azokat a fedeleket vitték magukkal, amelyekkel pontokat lehet gyűjteni olyan nyereményekre, mint egy Bose hangszóró, vagy egy Black & Decker fúrógép. A tolvajok több tucatnyi “sok szerencsét, próbálkozz újra” feliratú kupakot hagytak maguk után és egyetlen egy sört sem ittak meg. Az eltávolított kupakok száma alapján a rendőrség azt feltételezi, hogy egynél több személy vett részt a műveletben. Egyelőre nincs gyanúsított az ügyben.”

Nem, nem én voltam, van alibim.

Aug. 19., szerda: Ráleltem a neten a WellnessAkció.hu-ra, most épp egy feliratkozás és egy rutinkérdés megválaszolása esetén egy miskolci hotelbe nyerhetek két éjszakát a párommal. Cserébe el kell viselnem, hogy hírlevelekkel bombázzanak, de ezekről majd jól leiratkozom, ha nyertem. Na meg akkor is, ha nem.

Közben találtam még egyet, az Electro-Store nevű villamossági bolt vagy mi kisorsol egy Aqualight víz alatti lámpát, ez elég fasza lenne a Balatonban búvárkodáshoz!

Aug. 30., vasárnap: Hazaértem a dalmát nyaralásból, úgyhogy kimaradt egy csomó minden. Nem éltem a horvát állam által kínált áfás számlás nyereményjátékkal, ezek még blokkot is elvétve adtak, azt meg csak angolul tudom, mi az áfa, ők meg németül beszélnek, entschuldigung bitte. Hazaérve a mailfiókjaim pangtak az ürességtől – már a nyereményes visszaigazoló e-maileket tekintve. Szóval lószart se nyertem, nem sok értelme van ennek a hülyeségnek.

Ellenben a Supershop küldött nekem két nyereményes mailt is: az egyikkel egy gyors facebookos regisztráció után nyerhetek páros belépőt a Budai Borfesztre, a másikkal meg sparos vásárlási utalványt (1000, EGYEZER FORINT értékben!!), de cserébe fel kell iratkoznom a hírlevelükre, de ha nyertem, úgyis leiratkozok. (Mellesleg az egész Supershop-program arra jó, hogy egy év alatt összekaparok ezer pontot, amiből aztán szilveszter előtt veszek négy olcsó importsört. Marketing, ötös.)

Szept. 1., kedd: elkezdődött az iskola államtitkári beszédekkel, én meg itt senyvedek, mindjárt lejár a magamnak szabott határidő (jó, közben nyaraltam is), és nem nyertem semmit egy gagyi mozifilmen kívül. Na mindegy, szerencsére ráleltem a Mizo nyereményperselyére, vannak napi és heti ajándékok, nem is szarok, ma épp fagyigép és egy Kindle. Mondjuk ehhez tejet kéne vennem, arról meg leszoktam. Na majd holnap búrok túrót vagy joghurtot.

Találtam még egy lazát, müncheni utat nyerhetek vonattal (ha felengednek a Keletiben rá) a Német Turisztikai Hivatal kvízét kitöltve. Szerencsére a jó svábok adnak segítséget is a kérdésekhez, ehhez turisztikai cikkeket kell elolvasni. Október 31-én sorsolnak, ebben a cikkben már nem derül ki, nyertem-e. Na majd egyszer talán, esetleg ráfrissítek…

Szept. 3., csütörtök: Egy citylighton láttam ma valamit, föl is csillant a remény. A Kinder Bueno csokijával (amitől összeragad az ember szája) lehet nyerni, van egy honlap, amin az a vicces, hogy belépéskor meg kell adni a születési dátumot, mintha valami szeszgyártó oldalát látogatnánk meg. Csokipapíros kódot kell feltölteni, és külföldi utazás nyerhető, elég tuti. Ebédszünetben veszek is pár darabot. (Update: NEM VOLT A ROHADT SPARBAN, EZEK NEM ÁRULNAK ILYEN CSOKIT!!!!)

Ez a szerencse napja, most kaptam levelet a Supershoptól, hogy szülinapjuk van, ha kétszer használom a kártyát szeptember 1. után, akkor már nyerhetek 100 ezer forintosítható pontot. Egyszer ma már használtam.

Szept. 4. (péntek): Kicsivel több mint egy hónappal a projekt kezdete után lezártam az egészet (a bedurvult menekülthelyzet miatt az eddiginél is kevesebb energia és idő jutott volna rá). A legnagyobb tanulság persze az, hogy

Na, de viccen kívül az mindenképp kiderült, hogy nem egyszerű függőségbe esni ebben a szcénában, még akkor se, ha az ember rábukik a tematikus Facebook-csoportokra és weboldalakra. El is gondolkodtam rajta, lehet-e ettől úgy függeni, mint a dájszos nyerőgépektől, az agárversenytől vagy a skandináv lottótól.

 

Sziasztok! Az utóbbi 1 évben legalább heti 5x mindenféle netes nyereményjátékon vettem részt és elég jó aránnyal nyertem is, kb 100 dolgot így nyertem már

– kezdődik egy kérdés a GyakoriKérdések.hu-n. Azt írja még, az emberek többsége irigykedik rá, mennyi mindent nyer, de ehhez iszonyat sokat kell játszani. Fel is teszi a kérdést: ez már függőség? Demetrovics Zsolt, az ELTE Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékének vezetője szerint a nyereményjáték-függőségnek a szakirodalomban is kevés nyoma van – bár már olvasott ilyenről –, de egy biztos: nem skatulyázható be a szerencsejáték-függőség alá. „Ez inkább kényszerbetegség, amiben lehet, hogy kevesebb az impulzív elem, mivel itt nincs azonnal visszajelzés” – mondta a kutató. Szerinte a kényszeresség jellemzi az ebben résztvevőket, mivel a legtöbb hasonló játék a gyűjtögetésen alapul, kódok, árudarabok vagy pontok gyűjtögetésén.

A nyereményjátéktól való függéssel ritkán találkozni, szerinte komolyabb esetekben gyógyszeres, amúgy pszichoterápiás-kognitív viselkedési terápiás módszerrel úrrá lehet rajta lenni. Arra a kérdésre, hogy mi miért nem tudtunk igazán rákattanni erre, azt felelte Demetrovics, hogy

az addikciókra nem tud az ember rászokni, a heroinra se lehet akárkit ráállítani.

Ráadásul a nyereményjátékoknál sokszor nem elég nagy a jutalom, ezért is kevésbé addiktív, mint mondjuk pl. a lottó. Nagy a késleltetés is, sokat kell várni a sorsolásra és mindezt a kicsi nyereményért. Kiemelten fontos az emberi tényező – tette hozzá Demetrovics –, mivel szerinte kényszeres és impulzív magatartású emberek könnyebben beleeshetnek, tehát hajlam is szükséges rá.

Megkerestük a Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetét is, ahol azt írták, szerencsejáték-függőkkel bizony foglalkoznak. “Nyereményjáték-függőség kórforma nem létezik a klinikai nómenklatúrában” – írta Tremkó Mariann, klinikai szakpszichológus. Hozzátette, hogy nem találkoztak olyan pácienssel, aki “ettől a kóros szokástól szenvedne” vagy “olyan mértékben káros hatással volna ez a szokás az életére, hogy a munkájában, kapcsolataiban jelentős hátrányt okozna” vagy “önmaga nem tudná kontrollálni ezirányú késztetését és egyre többet és többet játszana”. Legalábbis ezek jelentik a szenvedélybetegség kritériumait.

Persze ez nem jelenti azt, hogy ne létezne a probléma és itt némi társadalomkritika is tettenérhető. A fogyasztói társadalom figyelemfelhívó, versengésre serkentő “beetetéssel” mindig új vásárlót akar kitermelni önmagának.

A függőségre való hajlam különböző mértékben bármelyikünkben megvan, a nyereményjátékok ezt célozzák, és mindig van egy réteg, akik kevésbé tudnak ellenállni a csábításnak.

Ez hasonló Tremkó szerint a kényszeres vásárláshoz. A pszichológus azt írta, általában a függőségeknek közös a gyökerük, okaik között “egyéni és társaslélektani tényezők, genetikai hajlamosító tényezők stb.” szerepelnek. És hogy mit javasol terápiának? “A közösségben zajló, önismeretet növelő, személyiségfejlesztő módszereknek lehet hatása.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik