Élet-Stílus

Gasztrofogadalmak őszre

Fogadom, ha negyed órát akarok a konyhában tölteni, nemcsak olasz(os)t, hanem magyarost is főzök!

Azért is jó, hogy vége a nyárnak, mert nem kell azt hazudnunk, hogy ilyenkor egyáltalán nem kívánjuk az ételt és elvagyunk egész nap gyümölcsön, legfeljebb csipegetünk este némi salátát sonkával. Nyilván ezt ugyanúgy nem hiszi el senki, mint ahogy azt sem, hogy tartalmas életünk van, csak azért mert minden héten posztolunk egy tortaszeletes vagy kávés fotót, ami nemcsak életlen, de elég közeli is ahhoz, hogy senki ne jöjjön rá, hol készült.

Szóval, be lehet gyújtani végre a sütőt és nem kell nyafogni, hogy kinek van kedve ebben a hőségben főzni. Hogy ne minden a sütőtök krémlevesről és a sonkachips feltétről szóljon, idén ősszel fogadkozzunk. Majd én mondom, miket.

  • 1.) Fogadom, ha negyed órát akarok a konyhában tölteni, nemcsak olasz(os)t, hanem magyarost is főzök!

Rohannunk kell, mindenen időt kell nyernünk, a hajfesték is 15 perc alatt hat, a körömlakk egyetlen perc alatt, a legkúlabb szemránckrém azonnal felszívódik, a vécé összes baciját is azonnal pusztítjuk. A konyhában is legfeljebb negyed órát töltünk. Hogy a rengeteg időt, amit a főzéssel megspórolunk, hol és kivel töltjük el, elég nyilvánvaló, mert a családdal és a levegőn nem. A fészbukon. Valahol deklarálni kell, hogy bejött az élet, ugye.

Ha negyed órás ételek, akkor mindenki egy pillanatok alatt összedobott salátára vagy egy gyors pastára gondol, pedig lehet jó kaját csinálni úgy is, ha körülnézünk a saját házunk táján. Nem hiszik?

Cigánypecsenye. Zöldborsófőzelék tükörtojással. Burgonyakrémleves véres hurkával. Sváb krumplisaláta sült keszeggel. Rántott leves pirítóssal. Petrezselymes krumpli roston/natúr csirkével. Kukoricalisztben sült pisztráng pirított gombával. Kezeket fel, ki folytatja?

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock
  • 2.) Fogadom, hogy kipróbálok új köreteket!

Szilvalekváros derelye a rozé kacsához? Na csak próbálják ki, aztán köszönjék meg csillogó szemekkel! A nudli előnye, hogy jól bírja a fagyasztást. Készíthetünk hozzá sajtszószt vagy forgathatjuk fokhagymás spenótba. Póréhagymás rétes a szűzhöz, tarjához. Csőben sült karfiol füstölt sajttal. Töklángos. Diós édeskömény saláta olívaolajjal és néhány csepp lime.

  • 3.) Fogadom, hogy megkóstolom a zellert, a paszternákot, az édesköményt és a csicsókát! Akkor is, ha férfi vagyok!

Zeller reszelve, dióval, körtével, egy kis gorgonzolával, olívaolajjal meglocsolva. Paszternák sütőben sütve, vagy pürének: sós-fokhagymás tejben főzve, sok vajjal. Csicsókánál a jelszó: ami megy krumpliból, megy csicsókából is. Hajrá.

  • 4.) Keresek egy tenyésztőt, aki maga neveli és eteti az állatokat és veszek tőle legalább kétszer húst, akkor is, ha drágább. Kolbászt is.
Fotó: MTI/Simó Endre
Fotó: MTI/Simó Endre
  • 5. ) Kipróbálok egy idegen konyhát.

Javaslom a grúz konyhát, én is most ismerkedek vele és eddig nem tudtak olyat tenni elém, amire azt mondtam volna, hogy jó-jó, na de a mi csülkös pacalunkhoz képest azér’ hol van ez? Hogy ne mindig csak a pestieknek legyen jó, a többiek tessenek elkezdeni guglizni nyomban, hogy indiai konyha, kezdjék a Terebessnél, annál jobb kezdésnek nem is kell. A haladók meg úgysem rám hallgatnak, hanem mennek a saját fejük után.

  • 6.) Fogadom, hogy hagyom a francba a macaront most már tényleg, és sütök hájast, Rákóczi túróst, kapros-túrós lepényt és vargabélest.

Én viszont azt nem fogadom meg, hogy lejövök a túrós sütikről. Jó őszt, jó étvágyat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik