Élet-Stílus

Túl sok zöld teát ivott, besárgult

A kamaszlány azt mondja, azért ivott meg naponta több pohár zöld teát, hogy lefogyjon.

A 16 éves, neve elhallgatását kérő brit kamaszt szenvedélye végül kórházba juttatta. Arról nem szólnak a hírek, hogy a zöld tea végül fogyasztott-e, arról viszont igen, hogy abban a mennyiségben, ahogy a szóban forgó kamasz fogyasztotta, méreg volt a májnak.

Ahogy az a BMJ Case Reports, orvosi eseteket bemutató szaklap beszámolójából kiderült, a 16 éves páciens szédüléssel, hányingerrel, izom- és gyomorfájdalmakkal kereste fel háziorvosát. Az orvos először húgyúti fertőzésre gyanakodott és antibiotikumot írt fel. Csakhogy a fiatal lány tünetei a gyógyszer hatására nem hogy nem javultak, de csak egyre rosszabbak lettek, így újra orvoshoz ment, ahonnan azonnal továbbküldték a birminghami kórház sürgősségi osztályára.

A fiatal lány ekkor már annyira rossz állapotban volt, hogy a saját lábán is alig bírt megállni, a bőre és a szeme fehérje besárgult. Mint később kiderült a teában lévő egyik gyógynövény túladagolása miatt májelégtelenség lépett fel nála.

Az orvosoknak sok időbe telt, mire rájöttek, hogy a Kínából rendelt zöld tea okozza a tüneteket. Kezdetben fertőző májgyulladásra gyanakodtak, majd alkoholmérgezésre, de mivel a páciens nem ivott, nem volt külföldön és gyógyszereket sem szedett, ki kellett zárniuk a betegség lehetőségét.

Azután, hogy kiderítették a májgyulladás okát, az orvosok letiltották betegüket a teáról. A fiatal lány állapota ezt követően rohamosan javult, két hónappal később a májfunkciós értékei már újra normálisak voltak.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik