Élet-Stílus

Világbéke? A fenéket, második világháború!

A szépségversenyekről szóló közhelyek unalomig ismert fordulata, hogy az összes mutatós, ám agykapacitásban némileg korlátozott induló azt mondja, a világbékéért folyatott küzdelemben fogná munkára hírnevét, ha királynővé választanák.

Persze nem igaz, hogy csak végletesen buta nők indulnak szépségversenyeken, de azért olyan is akad köztük. Mint például Alice Sabatini, miss Olaszország, akinek azzal sikerült magát közröhej tárgyává tenni, hogy 1942-t jelölte meg annak az évnek, amelyikben leginkább élni szeretne.

Bár Olaszországban, abban az évben még nem dúltak harcok, a világ többi részén csúcsra pörgött a második világháború. Mussolini fasiszta pártja irányította Itáliát, és lelkesen asszisztáltak az auschwitzi megsemmisítő programokhoz. 1942-ben kezdődött a sztálingrádi csata, igaz, annak nagyjából kétmillió áldozata közül „csak” huszonegyezer volt olasz.

A tizennyolc éves Sabatini mégis, mint romantikusan kalandos időszakként tekint a történelem eddigi legpusztítóbb világégésére: „tudja, rengeteget olvastam az első és a második világháborúról, és szeretném őket átélni, hiszen nőként otthon maradhattam volna, nem kellett volna katonának mennem” – mondta.

Mondatait hivatásos médiumokban, és a közösségi portálokon egyaránt szétcincálták, ám a zsűrit nem döbbentették meg annyira, hogy ne Sabatininek adják a koronát, hétfő este.

Kedden a királynő némileg árnyalta mondanivalóját, amikor az Urban Post-nak nyilatkozott. Azt mondta, gyermekként rengeteg történetet hallott a nagymamájától, aki a negyvenes években volt fiatal: „szívesen átélném, amit ő is átélt, a jót és a rosszat is.”

(via The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik