Élet-Stílus

Ez történik a testével, miután beburkolt egy Big Mac-et

Magas vércukorszint, boldogsághormon-cunami, kínzó szomjúság, éhség, majd a „nem bírok többet enni” – érzés. Röviden.

Emlékeznek még az infografikára, ami idén nyáron bejárta az egész internetet és azt mutatta be, mi történik a testünkben egyetlen doboz kóla után? (És amiről nem mellesleg, alig pár nappal később a Buzzfeed bizonyította be, hogy finoman szólva is csúsztat?) Nos, úgy tűnik, alig két hónappal az első grafika után, itt a folytatás, ami most a világ legnépszerűbb hamburgerét, a Big Mac-et veszi górcső alá.

Kép forrása: Fast Food Menu Price
Kép forrása: Fast Food Menu Price

Hasonlóan elődjéhez, ez a rajz is az étel hatásmechanizmusát vizsgálja 10, 20-30, végül 40 perccel az elfogyasztása után. Nem fognak meglepődni: a darabonként átlagosan 540 kalóriát tartalmazó szendvics igencsak próbára teszi a szervezetet.

Már 10 perc után érezteti a hatását, méghozzá azzal, hogy a magas kalóriatartalom miatt abnormális magasságokba hajtja a szervezet vércukorszintjét. Az infografika szerint egyébként nincs abban semmi különös, hogy megkívánjuk a kalóriában gazdag ételeket. Az agyunk hibája. Az egyedfejlődésünk korai szakaszában ugyanis – mikor még hiány volt a táplálékból – egy-egy kalóriadúsabb falat az élet és halál közti különbséget jelentette.

De, hogy visszatérjünk a Big-Mac feldolgozásához, az első tíz percben a magas vércukorszint mellett még a szervezet boldogsághormon-termelése is az egekbe szökik = jól érezzük magunkat. A hamburger magas cukor és nátriumtartalma fél óra után kezdi kifejteni a hatását, amitől őrült szomjasak leszünk

40 perc után pedig újra éhesek. Köszönhetően annak, hogy a szervezetünk teljesen elveszítette irányítását a vércukor szintje fölött – írja az infografika. Egy órával a szendvicsezés után érkezik a jól ismert, semmivel sem összetéveszthető teltségérzet. Ez annak köszönhető, hogy a zsíros ételeket – úgy általában – sokkal tovább emésztjük, mint bármi mást.

Az infografika szerint egy nem túl zsíros étel emésztése átlagosan 24-72 óráig tart. Szemben a Big Mac-kel, amit a szervezetünk biztosan több mint 3 napig emészt. A rajz készítője egyébként mindezek után hozzáteszi, azzal nincs semmi baj, ha valaki alkalmanként, egyszer-egyszer megeszik egy Big Mac-et. Gond akkor van, ha ez az egyszer-egyszerre rendszeressé válik.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik