Élet-Stílus

Mázlink van: a kutatók szerint nem kell félni a szextől

A lepedőakrobatika nem növeli a szívinfarktus kockázatát

Nem növeli a szex a szívinfarktus kockázatát egy Németországban közölt tanulmány szerint. A kutatók a vizsgálat során azt tapasztalták, hogy a szívinfarktuson átesett páciensek probléma nélkül élhettek nemi életet.

Infarktus után a férfiaknak kevesebb mint fele, a nőknek alig egyharmada kap erre vonatkozóan felvilágosítást orvosától – írta a Journal of the American College of Cardiology című szaklapban Dietrich Rothenbacher, az Ulmi Egyetem kutatója.

A csapat 536, infarktuson átesett, 30 és 70 év közötti beteg életét kísérte figyelemmel tíz éven át. A résztvevőknek be kellett számolniuk a szívrohamot megelőző 12 hónap szexuális aktivitásáról. Ebben az időszakban több mint a felük élt hetente legalább egyszer nemi életet, mintegy 15 százalékuk egyáltalán nem.

Arról is be kellett számolniuk, mikor volt az infarktus előtti utolsó szexuális aktusuk: csaknem 80 százalékuknál több mint 24 óra telt el a szívrohamig és csak hárman éltek nemi életet a traumát megelőző egy órában. A következő tíz évben a résztvevők közül százan szenvedtek újabb szívinfarktust, agyvérzést, vagy érte őket egyéb szív- és érrendszeri trauma.

Azonban – és itt jön a lényeg – szexuális életük aktivitása nem befolyásolta negatívan a betegségek kialakulásának kockázatát. Az adatok alapján nagyon valószerűtlen, hogy a normális szexuális élet infarktus kiváltó oka lenne – hangsúlyozta Rothenbacher.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik