Élet-Stílus

Az egész gyomrát eltávolították egyetlen ital miatt

A 18 éves lány nem gondolta, hogy az italába töltött folyékony nitrogén veszélyes lehet. Súlyos árat fizetett tévedéséért.

„Miután legurította a felest, a lány szájából és orrából dőlni kezdett a füst. A gyomrát fájlalta. Néhány perccel ezután megállíthatatlanul hányni kezdett” – idézi az egyik szemtanút az a többoldalas nyomozati anyag, ami azután állt össze, hogy 2012-ben egy lancasteri bár folyékony nitrogénnel töltött italt szolgált fel egyik 18 éves vendégének.

A The Guardian című brit lap azt írja, az áldozat, a most 20 éves Gaby Scanlon a 18. születésnapját ünnepelte a lancasteri Oscar’s Wine and Bistro elnevezésű szórakozóhelyen, amikor az eset történt. Azt mondja, a folyékony nitrogénnel szervírozott felest az egyik pultostól kapta. Ajándékba. A születésnapja alkalmából. A fiatal nő vallomásában azt is elmondta, rákérdezett a pultosnál arra, veszélyes-e az ital, de nemleges választ kapott.

„Csak legyintett és azt mondta, nyugodtan megihatom. Sőt, buzdított is, hogy gyorsan igyam meg, amíg még füstöl.” A pultos valószínűleg nem tudta, hogy az ilyen italokkal várni kell: legalább 10 másodpercet, de inkább többet a folyékony nitrogén kitöltése után. Különben súlyos sérüléseket okoz – írta a The Yorkshire Press.

Gaby ennél jóval korábban itta meg a felest, és mint mondja, azonnal érezte, hogy valami baj van. „A gyomrom szinte felrobbant. Borzasztó fájdalmat éreztem, és szinte azonnal el is ájultam.” A fiatal lányhoz azonnal mentőt hívtak, akik a Lancaster Royal Infirmary kórházba szállították.

A nyomozati anyag szerint Gabyn az orvosok még aznap este életmentő műtétet hajtottak végre. El kellett távolítaniuk az egész gyomrát, hogy életben maradhasson. Az esetet követően a fiatal lány családja beperelte a szórakozóhelyet, és több évig tartó huzavona után, meg is nyerte a pert. 100 ezer fontos, átszámítva több mint 42 millió forintos kártérítést kaptak az elégtelen tájékoztatás és az okozott egészségügyi kár miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik