Élet-Stílus

Néhány év múlva két rohadt nagy kéz főzi majd a vacsoránkat

Távolból is elindíthatjuk a robotot -> mire hazaérünk, kész a kaja.

Ha valaki mostanában azt mondja, „konyhai robotgép”, eléggé másfajta eszköz jelenik meg a lelki szemeink előtt, mint amilyenre néhány év múlva gondolni fogunk a kifejezés hallatán.

Pánikra semmi ok: ha egyszer robotok vezetik az autónkat, és androidokkal fogunk hancúrozni, akkor már nem tök mindegy, hogy anyu/apu/nagyi főz a konyhában vagy egy gépszakács?

Nem, ez nem a távoli jövő

Mark Oleynik, a Moley Robotics alapítója a napokban egy konferencián magyarázta el a hallgatóságnak az általuk kifejlesztett e-séf működését. A robot meglepően precíz mozgású kezekben végződő masszív karokból áll. Épp, ahogy az animációs filmeknél, itt is motion capture technológiát alkalmaznak, azaz először számítógépek ellesik/rögzítik az ember mozdulatait, majd ezeket reprodukálják a robotkarok: a test nélküli végtagok csuda ügyesen belehelyezik az alapanyagokat a serpenyőbe, óvatosan megkavarják a készülő ételt; a bekoszolt edényeket pedig a mosogatóba pakolják.

A robotot okostelefonos / tabletes applikációval irányíthatjuk majd, igény szerint időzítő funkciót is használva, azaz, amikor elindulunk haza a gyárból, csak bepöttyintjük a telefonon, hogy a kütyü kezdjen hozzá a sütés-főzéshez, és amikor belépünk a lakásba, már ott gőzölög a konyhában – a menüből kiválasztott – vacsi.

A főzőrobot várhatóan 2018-ra kerül kereskedelmi forgalomba, a Guardian szerint 75 ezer dollár (20 millió forint) körül lesz az ára. Oleynik szerint a séfeknek nincs mitől tartaniuk: bár a jövőben minden konyhában megjelenhetnek a robotok, a kreatív szakácsművészet továbbra is a szakemberek terepe lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik