Élet-Stílus

Elveteti nyolchónapos magzatát, hogy mentse férje állását

A párnak ez lenne a második gyermeke. A rendőr apát az egykepolitika megsértése miatt büntetnék.

„Félek. Ha a férjem biztos benne, hogy nincs más megoldás, akkor a következő napokban kénytelen leszek elvetetni a gyermekünket”

– idézi az amerikai New York Post című lap a kétségbeesett, 41 éves kínai nőt. A kínai közösségi médiában csak „Chen”-ként emlegetett asszony októberre várná második gyermekét, ám az, hogy világra is hozza a babát, egyáltalán nem biztos.

Az asszony ugyanis abortuszt fontolgat. Mindezt Kína szigorú születésszabályozási politikája, az úgynevezett „egykepolitika” miatt, ami előírja, hogy a Chenékhez hasonló, nagyvárosi pároknak maximum egy gyermeke születhet. A törvényszegőkre kemény büntetés vár: jó esetben horribilis pénzbírságot, rossz esetben – és ilyenek például a közalkalmazottak – a munkaviszony megszűnését kockáztatja az, aki második gyermeket vállal.

Senki nem kényszeríti, de…

Az egyébként egyre kevésbé fenntartható rendszer azért tesz egy aprócska engedményt is: azok a nagyvárosi szülők, akik maguk is egykék, vállalhatnak második gyermeket. Csakhogy ebben az esetben Chennek és férjének is van testvére, a férj ráadásul rendőr, így joggal fél attól, hogy ha megszegik a törvényt, az a munkájába kerül majd.

Wen Xueping, a yunnani Chuxiong prefektura családtervezésért felelős hivatalnok a lap újságírójának kérdésére elmondta, a kismamát természetesen senki sem kényszerítheti arra, hogy vetesse el gyermekét, a törvényszegés következményeire azonban igyekszenek időben felkészíteni a hivatalnokok. Xueping hozzátette, úgy érzi, a házaspár azért fordult a nyilvánossághoz, hogy a közfelháborodás segítségével megússzák a törvényszegés miatt járó büntetést.

A hivatalnok a lapnak azt is elmondta, Kínában sem engedélyezik az előrehaladott terhességek megszakítását. „Sajnos ettől még vannak orvosok, akik vállalják, hogy megszakítják az olykor hét, nyolc, sőt akár kilenc hónapos terhességet is.”

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik