Élet-Stílus

A kávénak és a csokinak, de még a víznek is van halálos adagja

Mindennapi ételeink és italaink ugyanúgy végeznek velünk, mint a mérgek, ha eleget fogyasztunk belőlük.

A nyilvánvaló mérgektől igyekszünk távol tartani magunkat, de jó ha tudjuk, hogy a világon mindennek, még az életet jelentő víznek is van halálos adagja. Ráadásul nem is túl sok: már hat liter elég lehet ahhoz, hogy az agysejtek annyira megnövekedjenek, hogy a koponya falához nyomódjanak, így agykárosodást, majd halált okozzanak. Ha viszont nem iszunk eleget, vagy túl sok sót viszünk a szervezetünkbe, a sejtjeink zsugorodni kezdenek, amit szintén halálhoz vezet.

Az Asap Science csapata összevetett néhány tudományos tényt, és készítettek egy rövid, de annál érdekesebb videót arról, hogy miből mekkora a halálos adag. Angolul nem beszélő olvasóink kedvéért lefordítottuk a legmegdöbbentőbb adatokat.

Ahogy említettük a víz halálos adagja csupán hat liter, kávéból viszont hetven csészényit kell meginnia egy hetven kilós embernek, hogy a koffein végzetes hatással legyen a szívműködésre. Az alkoholt lassú méregként ismerjük, de ha valaki gyors egymásutánban gurít le 13 négycentes töményet, az azonnal az életével fizethet, mert leállnak a szívverésért és a légzésért felelős agyterületei.

A cseresznyemagokkal viszont érdemes fokozottan vigyázni, már kettő képes megölni egy embert. Persze nem elég lenyelni, le kell darálni őket, hogy ciántartalmuk kiszabaduljon. A csoki nem kevésbé veszélyes: teobromin tartalma miatt az állatainkra már kis mennyiségben is végzetes hatással lehet, de egy embert is képes megölni nyolcvanöt táblányi az édességből.

A legártalmatlanabb drog, a marihuána halálos mennyisége ugyancsak hatalmas: huszonkét kilót kell megenni, vagy hatszáznyolcvan kilót egyszerre elfüstölni belőle a halálos túladagoláshoz. A hangos zene szintén ölhet: 185 decibel fölött összenyomja a tüdőt, és embóliát is okozhat.

Az alvásmegvonás végzetes hatásáról nincsenek pontos adatok, de az biztos, hogy a laboratóriumi patkányok két hét folyamatos ébrenlét után pusztulnak el. Az embereknél tizenegy alvás nélkül töltött nap a világrekord, de érdekes módon a bajoknak semmi komolyabb baja nem esett, miután végre kialudta magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik