Élet-Stílus

Döbbenetes módszerrel motiválják a kínai informatikusokat

Miniszoknyás pom-pom lányok = fantasztikus munkahelyi hangulat = sikeres vállalkozás.

A kínai IT-cégeknél felmerült egy igen fontos humánerőforrás-probléma. A HR-esek rájöttek, hogy a programozók jelentős része antiszociális. Nem haverkodik. Ettől aztán az informatikai vállalatoknál elég rossz a hangulat.

A kínai HR-esek szerint létezik gyógymód a bajra. A pom-pom lány. Esetleg: sok pom-pom lány.

A személyzetisek úgy látják, hogy a vidám munkahelyi légkör – amely ugyebár a hatékony munkavégzés feltétele – biztosítására a legjobb megoldás a csinos hölgyek alkalmazása, akik afféle animátorként körülrajongják a szociálisan fogyatékos kockákat: reggelit visznek nekik, olykor énekelgetnek vagy pingpongoznak velük.

A HR-esek szerint az IT-szakemberek imádják az újítást, és a hangulatjavító intézkedés óta sokkal lelkesebben vetik bele magukat a munkába.

Felmerült bennünk egy kérdés: és amúgy mi a helyzet a női munkaerővel, drága kínai háeresek? Mert arról nem érkezett hír, hogy kigyúrt chippendale-fiúk kényeztetik a cégeknél a kolleginákat.

Hasonló kérdést tesz fel egy kedves felhasználó a Trending in China Facebook-oldalán: ha komoly problémát okoz, hogy a férfi munkaerő antiszociális, akkor hogyhogy arra nem gondoltak a végek, hogy esetleg női programozókat is felvegyenek? (A magunk részéről a fotón látunk egyet, de ettől még jogos a felvetés).

Egy másik facebookozó szerint nem csoda, ha beválik a pom-pom lányos ötlet, hiszen a konditermekben is hasonló logika működik: ha valaki a halálán van egy erősítő gyakorlat közben, de a terembe belép egy formás női látogató, az imént elfogyott erő varázsütésre visszatér.

Van olyan kommentelő is, aki épp ellenkező hatástól tart: „a munkahelyi hatékonyságom a felére csökkenne, ha egy ilyen cuki miniszoknyás csaj flangálna az irodában”.


A kép forrása: facebook.com/trendinginchina

Ajánlott videó

Olvasói sztorik